Demons & Wizzards: III

Misschien toch nog eerst even het verhaal van Demons & Wizards ter herinnering brengen, aangezien ik vermoed dat nog niet iedereen de achtergrond kent. Demons & Wizards is het nevenproject van Iced Earth’s Jon Schaffer en Blind Guardian’s Hansi Kürsch. Het idee om samen te werken dateert van 1997, nadat beide bands samen getoerd hadden. In 1999 kwam het gelijknamige debuut uit en zes jaar later opvolger ‘Touched By The Crimson King’. Daarna bleef het bijna twaalf jaar stil tot in 2017 Schaffer bevestigde dat hij samen met Kürsch terug aan een opvolger aan het werken was. In 2019 werden een aantal concerten afgewerkt (o.a. HellFest en Wacken Open Air). En nu dus is het derde album, ‘III’. Uiteraard zijn de verwachtingen hoog gespannen, aangezien je van beide heren niets anders dan kwaliteit verwacht. ‘Diabolic’ is de opener op ‘III’ en lost wat mij betreft alle verwachtingen in. ‘Invincible’ is het volgende nummer: midtempo, meeslepend, melodisch, vrij eenvoudig qua compositie en daardoor toegankelijk en de tempowisselingen maken het extra leuk. ‘Wolves In Winter’ is iets harder en sneller en een onderhoudend nummer in de stijl van Iced Earth, ‘Final Warning’ is een typisch Demons & Wizards nummer en dus zeer genietbaar. ‘Timeless Spirit’ begint rustig en akoestisch, maar ontpopt zich tot een geweldige rocker. ‘Dark Side Of Her Majesty’ is waarom we van Demons & Wizards houden, de perfecte synthese tussen Iced Earth en Blind Guardian. ‘Midas Disease’ is ook een geweldig nummer. ‘New Dawn’ en ‘Universal Truth’ liggen wat meer voor de hand, wat niet betekent dat het mindere nummers zouden zijn. Dan resten er nog het felle ‘Split’ en het meer ingetogen ‘Children Of Cain’. Demons & Wizards heeft een goeie plaat afgeleverd met genoeg variatie en spankracht. Century Media heeft zijn best gedaan verschillende interessante uitvoeringen op de markt te gooien voor de verzamelaars. Gezien de veelheid aan releases die eraan komt vrees ik dat dit prima werkje een beetje op de achtergrond zal verschuiven. Laat ons hopen van niet, want de band lost volledig in wat we ervan hoopten.

Frederik Blieck (87)

Century Media

Tracklist: 1. Diabolic 2. Invincible 3. Wolves in Winter 4. Final Warning 5. Timeless Spirit 6. Dark Side of Her Majesty 7. Midas Disease 8. New Dawn 9. Universal Truth 10. Split 11. Children of Cain