An Evening With Knives: Sense Of Gravity

Het Eindhovense An Evening With Knives is tegenwoordig niet meer uit het stoner / doom landschap weg te slaan. Met shows op events als de Gentse Feesten en Alcatraz in 2019, schakelden de sympathieke Nederlanders een versnelling hoger. Een tweede album kon dan ook niet uitblijven: aanhoort ‘Sense Of Gravity’. Ook deze plaat spreekt sterk tot de verbeelding met verhalende doom. De songs schilderen een landschap van verlaten herenhuizen tegen een stormachtige hemel en jammerende schimmen. Zowel Marco als de hoge leadgitaren zingen, kreunen en grooven er op los dat het een lieve lust is. De ritmegitaren, solo’s en de baslijnen op de achtergrond zorgen tegelijk voor de nodige stoner, space rock en zelfs ronduit psychedelic impulsen. Dat hoor je sterk op tracks als ‘Escape’, ‘Levitate’ en zeker ‘On Your Own’. Die laatste is een heel volwassen track, misschien vooral omdat het nummer grotendeels instrumentaal is en de muziek voor zichzelf spreekt. Naar mijn persoonlijke smaak worden de zanglijnen, hoewel goed uitgevoerd, op den duur wat monotoon dus wat instrumentaal grooven is een welgekomen afwisseling. ‘Endless Night’ is dan weer erg melodisch en emotioneel geladen met sterk gitaarwerk: de juiste noten op de juiste plaats en niet meer dan nodig. Kortom: ‘Sense Of Gravity’ is een sterk vervolg op ‘Serrated’ en gaat verder in de lijn van verhalende stoner / doom. An Evening With Knives zakt zeker nog eens af naar België, dus hou hen in de gaten!

Sam Bruynooghe (80)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Sacrifice 2. Escape 3. Levitate 4. Turn The Pages 5. On Your Own 6. Endless Night 7. Every Ordinary Day