Drown: Subaqueous

Markov Soroka is de man achter Tchornobog waarmee hij een mix brengt van black metal en death metal overgoten met elementen uit doom. Met Drown, een ander project van de man, zoekt hij het muzikaal in funeral doom. Deze in Oekra├»ne geboren artiest heeft tegenwoordig Portland, Oregon als thuisbasis en met deze ‘Subaqueous’ is hij, voor zover we konden achterhalen, aan een tweede full-album toe onder de naam Drown. Je krijgt slechts twee tracks te horen op dit werkstuk die samen toch meer dan veertig minuten trage, lome doom op je laten inwerken. Opener ‘VI: Mother Cetacean’ haalt net niet de grens van eenentwintig minuten, terwijl het tweede nummer ‘VII: Father Subaqueous’ die grens net overschrijdt. Beide nummers sluiten ook naadloos op elkaar aan zodat je dit ook kan gaan zien als een lang uitgesponnen nummer waarin alle elementen die je als funeral doom kan bestempelen aan bod komen. De sound is zwaar en log en het tempo ligt laag en werkt langzaam op je gemoed in. Voeg daar duistere, beklijvende vocalen aan toe en je komt uit bij Drown dat met deze ‘Subaqueous’ een goed maar echt wel genregebonden schijfje aflevert. Je hebt het al lang begrepen: dit is niet voor elkeen weg gelegd.

Luc Ghyselen (70)

Prophecy Productions wolf 108

Tracklist: 1. VI: Mother Cetacean 2. VV: Father Subaqueous