Funeral Cult: Possession Done (ep)

Ooit al gehoord van het Poolse Funeral Cult? Wij tot voor kort nog niet, maar daar is met deze drie tracks tellende ep dus verandering in gekomen. Funeral Cult werd in 1993 opgestart in Lodz en kiest er voor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand van een mix van death metal en doom. Liefst trage, slome muziek die pakken duisternis, melancholie en leed met zich mee draagt. Denk in de richting aan het Britse Anathema of My Dying Bride en voeg daar wat Celtic Frost aan toe. Op tekstueel vlak kiest men voor de geschiedenis van de Slavische volkeren, hun goden en hun rituelen en begrafenis ceremonies. Een tweetal demo’s en een full-album (‘Korowody cieni’ (1996)) doen wat stof opwaaien. Een tweede album wordt klaar gemaakt, maar een dispuut (lees: een langdurige rechtszaak) met een label (Millenium Records) zorgt ervoor dat dat album nooit op de markt komt en dat Funeral Cult er uiteindelijk in 1999 volledig mee stopt. Tot twee leden van de band elkaar terug vinden in 2017. Langzaam kan het duo oude band makkers overtuigen om terug mee te doen en met een paar nieuwe krachten is Funeral Cult uiteindelijk terug een band. Het huidige zestal – Grzegorz “Crom” Krom (bass), Paweł Matysiak (keyboards), Karol “Viking” Arkuszewski (drums), Sylwester “Silvestris” Wilk (gitaar), Piotr “Lupus” Wilk (gitaar) en Jacek Rybak (vocals) – zorgen voor deze drie tracks tellende ep. ‘Necroscope’ opent en zorgt meteen voor een beklijvend en intens stuk death metal / doom die krachtig, zwaar en stevig op de maag ligt. Het slome ritme en de donkere dreiging die van het nummer uitgaan, kerven diep in je ziel. Het is een voorbode voor wat nog komen moet, want ook de twee andere nummers – ‘Frost’ (voegt daar zelfs een pak kille koude aan toe – kan dit anders met zo’n titel?) en ‘I Am You Are Me, The Fury’ – doen daar niet voor onder. En alhoewel de nummers sloom en traag worden gebracht zitten er voldoende nuances in tempo en ritme om te blijven boeien. Voeg daar de diepe vocalen aan toe en je verkrijgt een dreigend, ja zelfs verstikkend, geheel te horen. Hopelijk is dit een voorsmaakje voor een full-album en zullen perikelen met een of ander label dit keer geen roet in het eten strooien, want dit smaakt alvast naar veel meer.

Luc Ghyselen (92)

Lusitanian Music L00033-8

Tracklist: 1. Necroscope 2. Frost 3. I Am You Are Me, The Fury