Ani Lo. Project: A Time Called Forever

Zelf had ik nog niet eerder van Ani Lo. Project gehoord – je kan immers niet alles kennen, hoe goed je je best ook doet. Met het tweede full-album komt daar dus verandering in. Ani Lo. Project is origineel afkomstig uit Bulgarije alwaar het project in 2010 werd opgestart door vocaliste Ani Lozanova en drummer Konstantin Dinev. Het debuutalbum, ‘Miracle’ was er in 2011. In 2012 verhuisde Ani naar Duitsland, terwijl Konstantin naar de USA trok. Gelukkig bleven beide contact houden met elkaar en dat resulteert nu in deze ‘A Time Called Forever’, een twaalf tracks tellend album. Je kan Ani Lo. Project in het vakje heavy metal situeren, maar dan wel met heel duidelijke invloeden uit power metal, symphonic metal en progressive metal. Het doet me ergens aan Victor Smolski’s Almanac denken, al ligt de focus hier natuurlijk op de vocalen van Ani. En die mogen duidelijk gehoord worden daar ze zowel krachtig klinken als melodieus en soepel. Extra stemmen duiken in elke song op en nemen ook al eens het voortouw over, maar toch is het de stem van Ani die het langst blijft nazinderen. Die extra stemmen komen van Jens Faber (growls en clean), die alle nummers schreef en ook instond voor gitaar, bass en keyboards. Andere stemmen die je te horen krijgt zijn die van Eric Dow (Hellsott) op ‘My Misery’ en ‘Don’t Leave This World’, Michael Thionville (Voodoma) tijdens ‘Fly With Me’ en van Lachezar Stefanov tijdens ‘Bleed’. Samen vormen al die stemmen een ware stemmenpracht waar de stem van Ani dus het duidelijkst in schittert, zonder dat ik de stemmen van de heren wil minimaliseren want die zorgen voor passende aanvullingen of contrasten. Zo is de wisselwerking tussen de stem van Ani en die van Eric Dow tijdens ‘My Misery’ schitterend te noemen. Maar ook op puur muzikaal vlak wordt je verwend door dit gezelschap. Knappe drumpatronen, stevige riffs, flitsende en vingervlugge gitaarsolo’s die ook melodieus klinken, sublieme basslijnen en dat allemaal overgoten met de nodige symfonische elementen die voor passende grandeur, en soms voor wat bombast, zorgen. Maar nogmaals: het is de stem van Ani Lozanova die het meest schittert tijdens dit verbluffende tweede album onder de naam Ani Lo. Project.

Luc Ghyselen (92)

Pride & Joy Music PJM 12180

Tracklist: 1. Brake My Chains 2. A Time Called Forever 3. Bleed 4. End Up In Sorrow 5. The Letter 6. Back To You 7. Cold Death 8. Feel Inside 9. Fly With Me 10. Don’t Leave 11. My Misery 12. Walk Alone