Disbelief: The Ground Collapses

Het Duitse Disbelief is er reeds sinds 1990 om zijn mix van thrash metal en death metal aan de wereld kenbaar te maken. Met ‘The Ground Collapses’ is het vijftal aan album nummer elf toe. Het titelnummer opent dit album meteen in stijl. Een duistere intro zorgt voor een dreigende start die eerst nog wat verzacht wordt door piano, maar eens de vocalen invallen met eerst nog gesproken tekst, neemt een donkere kracht bezit van het nummer. Het tempo gaat ook met een stevige ruk de hoogte in en we zijn vertrokken voor een stevig en krachtige trip doorheen het muzikale spectrum dat Disbelief aan biedt. Agressie en brutaliteit zijn ook al twee woorden die we moeten gebruiken om de sound van Disbelief te omschrijven. Track na track weten de heren ons alvast te overtuigen terwijl er ook mooie melodieuze twists in de songs te horen zijn, blijft de nadruk liggen op agressie, brutaliteit en kracht. De nummers krijgen ook een stevige drive mee die voor een passende groove zorgt. De diepe zware vocalen passen hier perfect bij en zorgen er keer op keer voor dat we hier naar adem staan te snakken: zo aangrijpend wordt onze keel dicht gedrukt door Disbelief. De knap opgebouwde nummers laten ook mooie wisselingen in tempo’s en ritmes noteren zodat er ook een pak variatie te horen is en je aandacht dus nergens gaat verslappen. Een nadeeltje misschien voor deze ‘The Ground Collapses’: geen van de nummers steekt er echt boven uit, al is dit op zich natuurlijk niet erg, daar er ook geen dieptepunten te noteren vallen, maar het kan er wel voor zorgen dat het album een extra meekrijgt die ervoor zorgt dat het grote publiek het album opmerkt tussen de immense stroom aan metal releases die elke week opnieuw op de wereld worden losgelaten. Liefhebbers van thrash metal / death metal (met een flinke portie groove) mogen deze Disbelief zowat blindelings aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (82)

Listenable Records

Tracklist: 1. The Ground Collapses 2. Scaring Threat 3. The Awakening 4. Killing To The Last 5. The Waiting 6. Colder Than Ice 7. Soul Destructor 8. Insane 9. Hologram For The Scum 10. Kill’s Ending 11. Depth Of Sorrow