Wayward Dawn: Haven Of Lies

‘Haven Of Lies’ is het tweede full-album van het Deense Wayward Dawn, een old school death metal band opgestart in 2015. Met het debuutalbum, ‘Soil Organic Matter’ (2018) gooide het gezelschap al vrij hoge ogen, terwijl ook de live concerten konden overtuigen. Toch wezen niet alle neuzen in dezelfde richting daar vocalist Niklas Lykke intussen is opgestapt. Het overige viertal besliste dan maar las kwartet verder te gaan terwijl de vocalen verdeeld worden onder Rasmus Johansen (gitaar) en Kasper Szupienko Petersen (bass). Gitarist Jakob Kristensen en drummer Lukas Nysted vervolledigen de line-up. Op ‘Haven Of Lies’ krijg je zo’n vijfendertig minuten old school death metal te horen die krachtdadig en strak uit de speakers knalt. Uitzondering op die regel is de opener. Op het korte ‘Misery’ krijg je een gesproken tekst te horen met een minimale muzikale omlijsting. Daarna knalt ‘Upheavel Of Earth’ genadeloos uit de speakers. De toon is meteen gezet voor een stevig en daverend rondje death metal dat enkel wordt onderbroken door het korte akoestische en instrumentale ‘Bliss’ zowat halfweg het album. Daarna neemt het viertal de draad weer op met de typische death metal grunts en screams, de stevige riffs, pushende basslijnen, en stevige drumpatronen. Vernieuwend is dit absoluut niet, maar dankzij de twee best mooi op elkaar ingespeelde vocale lijnen en de wisselingen in tempo en ritme zorgt Wayward Dawn voor een sterk, zij het genre gebonden album. In ieder geval zet het viertal zichzelf met dit tweede album extra op de kaart en mogen ze al eens gaan dromen van internationale erkenning.

Luc Ghyselen (80)

Mighty Music PMZ 330

Tracklist: 1. Misery 2. Upheaval Of Earth 3. Sophomania 4. Rotten Sphere 5. Bliss 6. Abhorrent Ignorance 7. Ridicule 8. Apathy 9. Slaves Of The Self