Ritual King: Ritual King

Ritual King is een Brits trio uit de buurt van Manchester dat in 2016 van start ging en vrijwel meteen uitpakte met de vijf tracks tellende ep ‘Elixir’ waarop je met de gedreven en energieke sound van het drietal kan kennis maken. Hun stevige mix van stoner rock, blues, psychedelica en doom doet wat denken aan o.a. Orange Goblin, maar ook bands als Fu Manchu, Graveyard en zelfs Blues Pills schemeren in hun sound door. Op dit zeven tracks tellende debuutalbum zorgen de drie heren – Jordan Leppitt (vocals, gitaar), Dan Godwin (bass) en Gareth Hodges (drums, backing vocals) – alvast voor een mooie symbiose van de vier eerder opgesomde elementen. Pulserende en rollende bassen, stevige drumpatronen, krachtig riffs en bijpassende vocalen zetten samen de lijnen uit voor een heel intense en gedreven sound. Vernieuwend is dit allerminst, maar wat klinkt dit heerlijk, zwaar en stevig. Neem nu een nummer als ‘Headspace’ dat gestuwd wordt door schitterend pulserende bassen. Net iets meer dan zes minuten lang stuwen de bassen alles naar boven en die worden vakkundig ondersteund door de knappe drumpatronen en de stevige riffs. De vocalen zijn tijdens de volledige track van minder belang. Of wat dacht je van het instrumentale ‘602’ waar een energieke en gedreven drive het tempo bepaalt en het geheel een schitterende groovy klank meekrijgt? En dat zijn slechts twee voorbeelden van het zevental dat Ritual King je hier voorstelt. Track na track weet het drietal je te raken met een enorme dosis stevige kracht, dynamische en energie. Liefhebbers van het (sub)genre moeten hun portemonnee hiermee weeral boven halen, maar dat zullen ze met plezier doen. Dit titelloze debuut van Ritual King verdient absoluut een plaats in je collectie!

Luc Ghyselen (86)

Ripple Music

Tracklist: 1. Valleys 2. No Compromise 3. Headspace 4. 602 5. Dead Roads 6. Restrain 7. Black Hills