XIV Dark Centuries: Waldvolk

XIV Dark Centuries is een van de oudste nog actieve Duitse pagan metal bands die hun sound zelf omschrijven als “Heidnischer Thüringer Metal”. De band ging in 1998 van start nadat er een aantal wisselingen in de line-up gebeurden bij een vorige band. Al vlug werd met een eerste demo teken van leven gegeven, maar de band concentreerde zich toch eerder op live concerten. Een tweede demo volgde en in 2003 was er met ‘… Den Ahnen Zum Grusse …’ een eerste full-album. Opnieuw concentreerde de band zich op live concerten zodat er pas in 2005 wat nieuw werk was: de ep ‘Jul’. In 2006 volgde het concept album ‘Skithingi’ gebaseerd op legendes en de geschiedenis van het Thüringische Koninkrijk, waarvoor zelfs een aparte website werd gecreëerd. Met ‘Gizit Dar Faida’ was er in 2011 nog een laatste album vooraleer het wel erg stil werd rond XIV Dark Centuries. We prijzen ons gelukkig dat er nu eindelijk nieuw werk van dit gezelschap in de winkelrekken komt. ‘Waldvolk’ telt elf tracks die kracht, melodie en paganisme op zowaar perfecte wijze laat samensmelten. De Duitstalige teksten nemen we er hier met plezier bij. De heren open instrumentaal met het korte, maar beklijvende, ‘Heimwaerts’ dat al meteen de toon zet. Wat daarna volgt is, zeker voor liefhebbers van pagan metal, een opeenstapeling van machtige momenten. Op vocaal vlak worden we verwend met koorzang, sublieme cleane zang, black metal en death metal vocalen die telkens op passende wijze worden wanneer een bepaald fragment zich opdringt. Op puur muzikaal vlak zorgt het gezelschap voor opzwepende stukken met soms een stevige folky ondertoon, up tempo erupties van black metal, en zachtere fragmenten die rust en kalmte uitademen. Kortom alles komt aan bod in met een pak variaties in tempo en ritme. Als je dan ook nog weet dat elk nummer heel knap wordt opgebouwd en gearrangeerd, dat de productie top is, dan geniet je des te meer. Wij ontdekketen ook, in zowat elk nummer, sterke melodieuze gitaarsolo’s die samen met de vocale pracht de grootste trekpleister vormen van dit album. Maar we mogen niet vergeten dat er daarvoor ook een stevige basis van drumpatronen en bass voor nodig zijn, die dan dienen voor een geraamte van stevige en krachtige riffs en een vol toetsentapijt die voor extra diepgang zorgt. Ja, je hebt het begrepen: met ‘Waldvolk’ is XIV Dark Centuries terug van (nooit) weggeweest. Meteen een “must have” indien je houdt van pagan (black) metal.

Luc Ghyselen (95)

Einheit Produktionen

Tracklist: 1. Heimwaerts 2. Skogafulka 3. Svava 4. Firratan 5. Atme den Wald 6. Ich bin das Feuer 7. Sunna 8. Julenzeit 9. Runibergun 10. Bragarful 11. Nott