The Oneira: Injection

Ben je fan van progressive rock? Hou je van bijvoorbeeld Porcupine Tree, Rush, Yes en / of Asia? Zeker de fans van de twee laatst genoemde bands moeten heel zeker deze ‘Injection’ van The Oneira eens checken. Het stemgeluid van vocalist Manuel Roscigno neigt immers sterk naar dat van Jon Anderson. En dat kan natuurlijk tellen als je over zo’n klasrijke zanger beschikt. Maar The Oneira is veel meer dan enkel klasrijke vocalen. Deze progressive rock band draait immers rond het schrijverstalent van gitarist Filippos Gougoumis. Deze Griekse multi-instrumentalist is de drijvende kracht achter The Oneira. Dit derde full-album van The Oneira is in ieder geval een schot in de roos voor de liefhebbers van progressive rock. Niet enkel het vocale is top, want ook het instrumentale is van hoog niveau. Daarvoor deed Filippos ook beroep op Gianpaolo “Banjo” Begnoni (keyboards en programmering) en Danilo “Sakko” Saccotelli (drums en percussie) en, het moet gezegd worden: beide heren zorgen voor een nagenoeg perfecte invulling van de job. ‘Injection’ telt negen tracks die stuk voor stuk uitstekend gearrangeerd en gecomponeerd werden, én die stuk voor stuk ook schitterend uitgevoerd worden. Zang, bass, gitaar, drums, keys, … het vloeit allemaal perfect samen in composities die zowel technische bagage verraden als dat ze vlot geconsumeerd kunnen worden. Naast Yes, denk ik vooral ook aan Asia. Ook al omdat de nummers niet zo heel lang uitgesponnen worden en best wel vlot in gehoor liggen zodat ze, indien de radiostations een beetje om zich heen willen kijken, hier wel een pak radiohits kunnen vinden op dit album. Zo’n vaart zal het allicht, helaas, niet lopen voor The Oneira, en dat is op zich wel spijtig, want het niveau en de aanstekelijkheid van de successen van Asia wordt hier heel zeker gehaald. Zoek je als liefhebber van toegankelijke progressive rock iets nieuws, leg dan absoluut zeker je oor eens te luisteren bij deze ‘Injection’ van The Oneira.

Luc Ghyselen (90)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Still Free To Choose 2. Know That Feeling 3. Edipsos 4. Behind The Sun 5. Make My Day 6. Paint Your Soul 7. Trust No One 8. Over The Mountain 9. Injection