Second Brain: The Mind Awakes

Het Italiaanse Second Brain werd in 2009 opgestart door Agravain (gitaar, vocals, programmering) en Lala Gabarth (cello, vocals, synthesizer). In hun muzikale mix hoor je vooral invloeden van death metal en thrash metal, maar ook elementen uit klassieke muziek worden gebruikt om hun sound verder te modelleren. Een eerste full-album, ‘Synthesis’, was er in 2014 en na een pak positieve feedback besliste het duo om te gaan als full-aband met de aanwerving van bassist Anagoor, gitarist Dagonus en drummer Dominus. Sinds 2018 werd dan werk gemaakt van nieuwe nummers en kijk, hier is album nummer twee. ‘The Mind Awakes’ opent met het korte instrumentale ‘The Mind Asleep’, dat je gerust als intro mag beschouwen. Daarna komt de ware aard en sound van Second Brain naar boven. We horen nog zeven goed gecomponeerde en gearrangeerde nummers langskomen, maar we hebben wat problemen met de totaalsound. Bij de eerste nummers hebben we de indruk dat de drums in een ruimte naast de opnamestudio werden geplaatst, terwijl we tijdens ‘Sickest Breed’ de bass iets te veel in de mix horen. Verder zijn we niet echt wild van het stemgeluid van Agravain zodat je het al begrijpt. Echt overtuigen, ondanks de soms best wel heel knappe gitaarsolo’s, doet Second Brain ons niet met deze ‘The Mind Awakes’. Wij denken dan ook dat er nog heel wat werk aan de winkel is, wil Second Brain een rol van betekenis spelen in de internationale wereld van muziek.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. The Mind Asleep 2. The Mind Awakes 3. Come What May 4. King Of Treachery 5. Sickest Breed 6. The Key 7. Heralds Of New Beliefs 8. Wind Spirit