Nawaharjan: Lokabrenna

Nawaharjan zorgt met zijn debuutalbum voor een heel stevig black metal schijfje. Deze Duitse band liet eerder reeds iets van zich horen in 2011 met de ep ‘Into The Void’. Van de originele versie (een cassette) bestaan er slechts vijftig kopieën, maar het label Amor Fati Productions zorgde ervoor dat de vier tracks in 2016 ook op vinyl werden uitgebracht. Nu zorgt datzelfde label ervoor dat het debuutalum van Nawaharjan, ‘Lokabrenna’, in de winkelrekken zal terecht komen. ‘Lokabrenna’ is een conceptalbum. Het is de Scandinavische naam voor de ster Sirius en dat kan je vertalen als “Loki’s Burning”. Het album is opgebouwd aan de hand van de negen sloten in de borst van Sinmara, een vrouwelijke figuur in de Noorse mythologie en bewaakster van het legendarische zwaard Lævateinn, die zou gebruikt worden tijdens Ragnarök en voor de laatste transformatie van Loki zou zorgen. Een hele uitleg om de schuimbekkende razende agressie onder woorden te brengen die Nawharjan los laat tijdens deze intens beklijvende black metal trip waar een duistere dreiging tussen de muziek en het vocale in rond waart. De heren openen meteen furieus en heel intens met ‘Warassuz’ (Awareness). Je wordt meteen bij de keel gegrepen en stevig en krachtig door elkaar geschud. Nawaharjan laat je daarna niet meer los en het verhaal, met al zijn koude en dreigende duisternis, baant zich een weg naar je brein waar elk nummer een tijdlang blijft rondtollen om er zich uiteindelijk te nestelen. Dit is een intens donkere, dreigende en beklijvende rit die ervoor zorgt dat je denkt dat het einde nu echt wel heel dichtbij is gekomen. Of je nu Rangarök of een andere naam heeft. Liefhebbers van Noorse mythologie die ook black metal lusten, zullen een stevige kluif hebben aan deze ‘Lokabrenna’ van Nawaharjan. Ook wij van MUSIKA zijn onder de indruk van de gewelddadige kracht en de intense, beklijvende dreiging die het album tijdens zijn volledige duur (net geen uur) uitstraalt en op je los laat.

Luc Ghyselen (92)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. Warassuz (Awareness) 2. Maino (Intention) 3. Skuwwe (Reflextion) 4. Ūtfurskō (Exploration) 5. Sunjo (Realization) 6. Thwerhanassuz (Opposition) 7. Umbibrautiniz (Transformation) 8. Thrawo (Suffering) 9. Hradjungo (Liberation)