The Spirit: Cosmic Terror

Ongeveer een jaar geleden zag ik The Spirit voor het eerst als zeer verrassend voorprogramma van Kataklysm en Hypocrisy. Ik was stomverbaasd, want op deze hoogdag van death metal knalde er ineens heidens zwart metaal uit de boxen. Reikhalzend keek ik dan ook uit naar hun volgende release. ‘Cosmic Terror’ laat er geen twijfel over bestaan: The Spirit is een genreband. Vanaf de eerste seconde van opener ‘Serpent As Time Reveals’ wordt de luisteraar om de oren geslagen met Norwegian-style black metal. Veel referenties naar death metal zijn er niet meer op deze nieuwe plaat, op een paar snelle combo’s van shredden en blasten na op tracks als ‘The Path Of Solitude’ en ‘Pillars Of Doom’. Art Of Propaganda is vooral gekend om zijn post-black metalreuzen zoals Harakiri For The Sky en daaraan gerelateerde projecten, maar hier is niet veel “post” aan. Af en toe zorgen een paar dissonante gitaren wel voor een eerder pagan toetsje, dat fans van Helrunar ook wel zal bekoren. Dat zouden ze iets meer gedaan mogen hebben, want hoewel alle tracks uitstekend zijn, is het wel heel rechttoe rechtaan in uw bakkes, erg diep gaat het album niet (maar dit zeg ik als fan van post-black). Een ijzige, gejaagde race doorheen winterse landschappen en sombere bergketens, maar de originaliteitsprijs gaan de Duitsers hier niet mee winnen. Uitzondering is het veel meer experimentele (en instrumentale) sluitstuk ‘Cosmic Terror’, dat erg progressief is (in verhouding tot de rest van het album) maar verder niet bepaald een hoogvlieger is. Kortom: schoenmaker blijf bij je leest. Het album biedt zes zeer degelijke tracks voor fans van Immortal, Helrunar, Taake, Mgla (zeker vocaal gezien) en consoorten. En dan dus een proggy experimentje, iedereen heeft zijn guilty pleasures I presume. Zal zeker nog een aantal keer de revue passeren!

Sam Bruynooghe (85)

Art Of Propaganda

Tracklist: 1. Serpent As Time Reveals 2. Strive For Salvation 3. Repugnant Human Scum 4. The Path Of Solitude 5. Pillars Of Doom 6. The Wide Emptiness 7. Cosmic Terror