Deathwhite: Grave Image

‘Grave Image’ is het tweede album van deze Amerikaanse band uit Pittsburgh. Hun sound wordt bestempeld als dark metal maar ik zou het eerder een mooie mix van melancholische en melodische metal noemen. Het grote voorbeeld voor deze band, zeggen ze zelf, is Katatonia en dit is zeer duidelijk te horen op ‘Grave Image’. Zonder deze Zweedse grootmeesters van de melancholische metal te kopiĆ«ren, heeft Deathwhite zijn eigen, unieke en zeer aangename stijl ontwikkeld en die is logischerwijze absoluut ook voer voor Katatonia fans. Maar toch hoor ik er ergens flarden van Nighthingale in. Ergens logisch want de producer is niemand minder dan Dan Swano (Bloodbath, Opeth, e.a.). We horen zeer toegankelijke nummers die toch een hoog niveau halen, zeer goede cleane zang, drumwerk van de bovenste plank, geen complexe riffs maar uitmuntend gitaarspel en dit alles in een mooi geheel gegoten. Tien prima nummers die ik niet individueel zal bespreken want ze zijn alle tien dik in orde. Luister er gewoon naar en geniet van deze prima metal die een groot publiek zal bekoren. Melodieus, gevoelig, luistert goed en aangenaam wat menig muziekfan zal aanspreken en toch hard genoeg en muzikaal top om ook de metalfan die houdt van het iets zwaardere genre aan te spreken. Als grote Katatonia fan kan ik Deathwhite dan ook best pruimen en heeft ‘Grave Image’ al menige draaibeurten gekregen.

Bart Verlinde (90)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Funeral Ground 2. In Eclipse 3. Further From Salvation 4. Grave Image 5. Among Us 6. Words Of Dead Men 7. No Horizon 8. Plague Of Virtue 9. A Servant 10. Return To Silence