Absence Betrayal: Difference

Onbekend is heel vaak ook onbemind. Daar proberen we bij MUSIKA verandering in te brengen door ook een pak albums te gaan bespreken van bands die we zelf pas ontdekken. Zo ook dit tweede werkstuk van Absence Betrayal. Absence Betrayal is ontsproten aan het brein van Andrey Baranov nadat diens vorige band, Escadaia, er de brui aan gaf. Sinds 2018 probeert de man het nu met Absence Betrayal. Voor ‘Emotions’ (2018), het debuut onder die naam, deed de man alles zelf. Omdat dat album een paar uitstekende kritieken mee kreeg, formeerde hij ook een band om dit album tijdens live concerten te kunnen promoten. Nu is hij er al terug met zijn tweede creatie die een heel eigenzinnige mix vormt van symphonic metal, black metal, melodic death metal en op klassieke muziek geïnspireerde bombastische stukken. Eigengereide tempo en ritmewisselingen zijn dan ook schering en inslag en het vergt heel wat energie van de luisteraar om bij de les te blijven. Van zodra je aandacht een beetje verslapt, ben je gezien en heb je hoogstwaarschijnlijk een aantal accenten in de sound van de band gemist. Maar echt overdonderd door het geheel zijn we absoluut niet. Ja, er komen best heel intense en heftige fragmenten langs die we enorm kunnen smaken, terwijl ook wondermooie rustgevende momenten passeren. Ja, grootse bombastische stukken gaan naadloos over in melodic death metal geweld of worden afgewisseld met naar black metal neigende stukken. En ja, het geheel wordt waarschijnlijk perfect en feilloos ingespeeld – dit keer mocht ook Nikoel Sokolov opdraven als gitarist (hij is ook de snarenplukker van dienst tijdens live shows). Maar het zijn de vocalen die ons niet echt overtuigen, zodat we zeker niet op de eerste rij zullen staan indien Absence Betrayal bij ons in de buurt voor een concert instaat. We moeten het dus houden op “goed, met zelfs uitstekende momenten, maar ook een pak mindere momenten kijken om de hoek”. Dus van een echte aanrader is hier absoluut geen sprake, al kan er, naar onze smaak, veel verholpen worden met betere vocalen.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. Faceless Waltz 2. Pathfinder 3. Egoist 4. Devotion 5. Black Day 6. Circles 7. Nostalgia 8. Nowadays 9. N.A.S. 10. Black Sabbath 11. Whore from Cover 12. We Were Born to Die