Abbath, Trix Club.

Abbath, supports: Nuclear, 1349, Vltimas – 26/01/2020 – Trix Club, Antwerpen.

Abbath toert momenteel door Europe in het gezelschap van Vltimas en 1349. Deze donkere affiche oogt mooi op papier en zou dan ook een volle Trix moeten aantrekken. Helaas moest het gezelschap uitwijken naar de kleine zaal. Geen idee of dit gepland was op voorhand, ik vermoed van wel aangezien het bordje ‘almost sold out’ bovengehaald werd, of de verkoop effectief wat tegenviel. Het mocht in elk geval de pret niet bederven voor de aanwezigen. Een beetje onverwachts mocht het Chileense Nuclear de debatten openen. Van debat is er echter niet veel sprake met dit rechttoe rechtaan thrash gezelschap. Echter niets nieuws onder de zon als je van thrash houdt. Spijtig genoeg werd de toevoeging van Nuclear pas midden december bevestigd waardoor ze op vele affiches niet vermeld staan. Daardoor werd ook het programma vervroegd zodat om 18h00 als de deuren open gingen. Te vroeg wat mij betreft op een zondag, zeker aangezien mijn zondagsritueel steevast ingevuld wordt met veldrijden, uiltje knappen en andere aangename activiteiten.

*Foto’s: Nuclear / 1349*

Voor 1349 echter schakelt deze mens wel een versnelling bij. 1349 loont meer dan de moeite om live bezig te zien. Ravn is een frontman die zijn publiek in black metal stijl bedient zoals het hoort. De mens beschikt over een stem die lijkt geschapen voor black metal. En de muziek van 1349, wel, dit is black metal, classic style, maar met zoveel creativiteit gebracht dat het geen seconde verveelt. Als je moet kiezen tussen de cholera en de pest, kies dan maar de pest, die van 1349. Geen seconde zal je er spijt van hebben. Meer dan topklasse.

Vltimas is de rijzende ster aan het donkere metal firmament. Stikt genomen is de muziek van de band geleid door David Vincent, te betitelen als blackened death metal. Voorlopig moet de band putten uit debuutalbum ‘Something Wicked Marches In’. De naam kon niet beter gekozen zien, al is David Vincent wel een zeer beleefde gastheer die zijn publiek weet te appreciëren. De band bestaat voor de live-optredens uit vijf leden in plaats van de gebruikelijke drie. De aanvulling bestaat uit een extra gitarist en bassist. Dit maakt dat je een wall of death metal sound krijgt. Vltimas heeft duidelijk een eigen geluid die en mix is van industrial, black metal en death metal. Het publiek lust er duidelijk pap van.

*Foto’s: Vltimas / Abbath*

Abbath mocht de avond afsluiten en de verschijning van de man zelve op een podium is nog steeds iets waar een semi-legendarisch luchtje aan hangt. Van zijn gebrabbel echter kan ik niks maken. Laat ons het erbij houden dat het past binnen het kader. ‘Outstrider’ is waar het om draait. Live is het geluid ietwat grimmiger en grilliger dan op plaat. Dit moet kunnen, maar niet als het ten koste van de kwaliteit van de nummers gaat. En helaas was dit een klein beetje het geval. Het viertal gaf een beetje de indruk niet voldoende ingespeeld te zijn. Daarom hield ik het ook niet vol tot het einde. Ik was wel nieuwsgierig genoeg naar elk nummer, maar gaandeweg bekroop het gevoel me telkens dat ik het wel gezien had. Ik zou zeggen koop de plaat en neem er nog één van die leuke t-shirts bij. Dan heb je het beste van Abbath. Hopelijk baart oefening kunst en zien we deze zomer zwarte kunst in al zijn glorie.

Met dank aan Jessica Otten (Season Of Mist) en Laetitia Abbenes (Season Of Mist).

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Sylvie Huybrecht.