Seven Planets: Explorer

Noem het stoner rock, desert rock, heavy rock, retro rock of ik weet niet wat nog allemaal, maar Seven Planets zorgt met deze ‘Explorer’, het derde full-album ondertussen voor dit gezelschap, voor uiterst geslaagd album in dit (sub)genre. Het viertal deed er door tal van omstandigheden vrij lang over om met een derde creatie voor de dag te komen, maar hoe je het ook draait of keert, met ‘Explorer’ levert Seven Planets een dijk van een genre gebonden album af. Acht tracks telt dit meesterwerkje waarin je boogie, blues rock, hard rock, stoner, desert rock, psychedelica, enzovoort in ontwaard. Seven Planets doet me vooral denken aan Karma To Burn, ook al een instrumentale band in dit (sub)genre en ook al afkomstige uit dezelfde Amerikaanse staat (West Virginia). En opgelet, ik ben niet echt een ware fan van compleet instrumentale albums, maar Seven Planets weet met elke track opnieuw de juiste noot en toon te slaan. Of ze nu wat steviger en krachtiger uit de hoek komen of net omgekeerd het tempo wat drukken en kiezen om meer rust in te bouwen: het is er telkens “boenk” op. Neem plaats in je luie zetel, zet de stereo op zijn maximum volume en laat je mee glijden op de sound van Seven Planets. Indien je al fan bent van het genre, en zeker van Karma To Burn, is deze ‘Explorer’ een absolute aanrader. Indien je het (sub)genre nog moet ontdekken dan is deze nieuwe van Seven Planets een uitstekende start. Een topschijfje in het genre!

Luc Ghyselen (90)

Small Stone Records

Tracklist:

1. Vanguard 2. Plain Truth In A Homespun Dress 3. Explorer 4. 206 5. Seven Seas 6. Great Attractor 7. Grissom 8. The Buzzard