Shaft Of Steel: Steel Heartbeat

Het Britse Shaft Of Steel is een melodieuze hardrockband die in 2004 echter begon als een power metal band. De toenmalige nummers werden door Alex Markham (gitaar) en Robert Fenning (zang) samen geschreven. Ze haalden inspiratie bij Iron Maiden, Dream Theater en Blind Guardian. De groep bestond verder uit Adam Carruthers (gitaar), Dominic Swords (bas), Chris Smurthwaite (keyboards) en Michael Levy (drums). Tijdens hun onderbreking leerden ze de bloeiende AOR-scene op het Europese vasteland kennen en waren ze vastbesloten om na de hervorming meer melodieuze invloeden in hun muziek te integreren. Een gemeenschappelijke voorkeur voor Peter Gabriel en Phil Collins, gecombineerd met een vleugje Journey en een metal verleden werd de rode leidraad voor dit zeskoppig gezelschap. De band evolueerde zodoende naar een melodieuze hardrockband. In 2011 kwamen ze terug bij elkaar om een ep op te nemen. Bassist Andy Cooper en drummer Garth Vickers, die eerder al eens deel uitmaakten van de band, vervoegden zich weer bij de groep met gitarist Adam Carruthers en toetsenist Chris Smurthwaite, beiden Markham’s schoolvrienden. De band’s titelloze debuut ep werd in 2014 uitgebracht. Hiermee werden ze support voor het Britse Vega in The Garage in Londen. Er volgde alweer een line-up wissel. Bassist Andy Cooper en drummer Garth Vickers werden in 2017 vervangen door Dominic Swords en Michael Levy, die beiden ook al eerder in de band speelden. Het album werd geproduceerd en gemixt door gitarist Alex Markham, die dat ook al deed op hun debuut ep. De Amerikaanse producer en muzikant Dennis Ward (bassist in Pink Cream 69, zanger in Gus G’s solomateriaal) kunnen we tevens in de achtergrond horen meezingen op dit album. Opener ‘Touching You Every Day’ kent wel goed gitaarwerk maar blijft binnen de voorspelbare lijntjes. Het valt vaak voor dat nummers een frisse intro hebben, vlot zijn maar toch geen uitschieters blijken te worden. ‘All Because Of You’, ‘Together As One Tonight’ en ‘Vulnerable Man’ zijn daar voorbeelden van. ‘Lucky Girl’ is daarentegen een opgewekt en vrolijk rocknummer. De ballad ‘Body And Mind’ is slepend, maar kent terug heel goed vocaal werk. ‘You See Smoke When I See Fire’ is eerder een ingetogen rocknummer, easy rocking als het ware. De langste titel is ‘I’ve Never Been Alone With A Girl Like You Before’. Hier hoor je dat het een ware uitdaging is voor vocalist Robert Fenning om die kracht in de hogere regionen te kunnen halen. Dit is ook zo in het progressievere ‘Falling Through The Flames’ en in de goede afsluiter ‘Every Time I Look at You’. Met dit album situeren ze zich ergens tussen FM en Harem Scarem. Ze brengen een uurtje stevige, melodieuze maar vrij voorspelbare nummers die zelden van het lijntje afwijken. Muzikaal zit het goed in elkaar en zeker vocaal bij een aantal nummers maar door het ontbreken van dat extraatje is de kans groot dat ze verdwijnen in het grote aanbod in dit genre.

Rocking Klingon (74)

AOR Heaven AOR 00201

Tracklist: 1. Touching You Every Day 2. I’ve Never Been Alone With A Girl Like You Before 3. All Because Of You 4. Together As One Tonight 5. Vulnerable Man 6. Falling Through The Flames 7. Body And Mind 8. Lucky Girl 9. You See Smoke When I See Fire 10. Every Time I Look At You