Zifir: Demoniac Ethics

Turkije is nu niet direct het land waar we metal bands mee associëren, laat staan black metal bands. Toch is Zifir afkomstig uit dat land. De band werd reeds in 2006 opgestart door gitarist en vocalist Onur Önok en Onur Sülen (gitaar). Na twee full-albums verliet die laatste de band in 2011. Met ‘Demoniac Ethics’ is Zifir nu aan album vier toe en naast Onur Önok (gitaar, vocals) hoor je ook drummer Nursuz (erbij sinds 2007) en nieuwkomer Ilgar (bass). ‘Demoniac Ethics’ telt elf tracks waar een duistere dreiging van uit gaat. De korte openingstrack ‘Sür’ tellen we bij deze mee, al kan je die gerust beschouwen als een intro tot het geheel. Daarna hoor je de gebruikelijke black metal elementen: dreiging, pakken duisternis, diepe rauwe vocale, blastbeats, verpulverende riffs en pulserende basslijnen. Het wordt allemaal verpakt in de sound van het drietal. Op tekstueel vlak vind je ook al niets nieuws: satanisme, anti-religie en blasfemie zijn de items die immers keer op keer terug keren in het genre. En als ook de opbouw van de nummers nog heel traditioneel is en weinig verrassingen laat horen, moeten we ‘Demoniac Ethics’ van Zifir in het vakje “goed, zonder meer” plaatsen. Enkel fervente black metal fanaten die alles wat het (sub)genre biedt op de planken willen hebben, zullen hier aan hun trekken komen. En daar de keuze in het (sub)genre enorm is, vermoeden we dat velen dit vierde werkstuk van Zifir onopgemerkt aan zich voorbij zullen laten gaan.

Luc Ghyselen (60)

Duplicate Records

Tracklist: 1. Sûr 2. Chants For Execution 3. Still Reigning 4. Empire Of Worms 5. Gökyüzü Karanlık 6. An Eerie Moment 7. Chaos Clouds 8. Spirit Of Goats 9. A Bleak Portrait 10. Ephemeral Idols 11. Insects As Messengers