Apocryfal: Crushing Black Death

Dit is onze kennismaking met Apocryfal, een Finse gezelschap dat reeds in 2009 van start ging. Maar hoe zouden we dit gezelschap reeds kunnen kennen want enkel een demo, ‘Ravens’, uit 2012 en een ep, ‘Aberration Of Mind’, uit 2013 sieren tot nu toe de discografie. Met deze ‘Crushing Black Death’ zal Apocryfal zichzelf heel zeker op de internationale metal kaart zetten. De heren brengen een mix van black metal en death metal en voegen daar een stevige scheut doom aan toe. Acht nummers, goed voor ongeveer achtendertig minuten duister en dreigend muzikaal vertier, telt dit debuutalbum. Opener ‘Painaja’ zet meteen de toon voor het volledige album. Een kille, donkere dreiging overvalt je al bij de eerste riff en zodra de rauwe vocalen hun opwachting maken wordt je nog dieper meegetrokken in een koude duisternis. Voor streepjes (zon)licht ben je bij Apocryfal niet aan het goede adres. Daarna blijft het gezelschap op dit elan verder gaan. Wisselingen in tempo en ritme zorgen ervoor dat het geheel boeiend blijft tot de laatste noten van ‘Crushing Black Death’ weg sterven. We ontdekten nergens een minder moment op dit debuut, maar waren het meest onder de indruk van het slome, tergend langzaam op je brein inwerkende, en verstikkende ‘Grievance Pt. II’. Maar let wel op want ook de overige tracks zorgen voor pakken verdoemenis en een duistere, dreigende atmosfeer. Meteen een eerste aanrader in het (sub)genre in dit nog heel prille jaar.

Luc Ghyselen (90)

Mara Productions

Tracklist: 1. Painaja 2. Truth Hath No Confines 3. Redeemer 4. Kirkonväki 5. Grievance Pt. II 6. Kello, kirja ja kynttilä 7. The Mammoth 8. Crushing Black Death