Uncommon Evolution: Algid

Uncommon Evolution is een Amerikaanse stoner metal band die in 2013 het levenslicht zag. Dankzij het vijf tracks tellende ‘Algid’ maken ook wij van MUSIKA nu kennis met dit viertal dat bestaat uit Matt Niles (drums), Rick Bushnell (bass), River Riotto (gitaar) en Briar Gillund (gitaar, vocals). Opener ‘Close To Toast’ is er meteen “boenk” op. De heren gaan wat aarzelend, maar wel beklijvend van start. Als de krachtige maar rauwe vocalen invallen gaat het tempo en vooral de kracht meteen de hoogte in. Dit is zo’n nummer dat vele genre genoten ooit eens hopen neer te zetten. ‘Ice Sphere’ opent koud. De gesproken tekst voelt niet echt goed aan, maar eens het nummer echt op gang is gekomen zijn de rauwe vocalen daar opnieuw en vallen de puzzelstukje opnieuw heel mooi in elkaar. We zijn twee nummers ver en we spreken nu al over “de ontdekking van het jaar in het (sub)genre”. Het tempo wordt wat hoger gelegd voor het iets luchtiger klinkende ‘Harder Than Hickery’. “Luchtiger” is er misschien iets over, maar het geheel klinkt toch een stuk toegankelijker dan de twee zware mokerslagen die we eerder te verwerken kregen. ‘Hansomely Stoned’ neemt de draad weer op: loodzwaar, krachtig aan een traag en meeslepend tempo met naar psychedelica neigend gitaarwerk. En stevige eruptie zorgt voor extra adrenaline en dat alles met die zware rauwe vocalen die zo perfect in het geheel passen. ‘Lung Smudger’ sluit af en opnieuw is dit een fantastisch schot in de roos. Echt vergelijken met andere bands doe ik niet graag – iedere band legt ergens wel een ander accentje –, maar indien een band als Orange Goblin je ding is, kan je niet omheen deze Uncommon Evolution waar het stemtimbre van Briar me vaak doet denken aan die van Ben Ward. Hou je van stoner metal met wat flarden doom en psychedelica, check dan vast en zeker deze ‘Algid’ van Uncommon Evolution: het zal je niet berouwen!

Luc Ghyselen (95)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Close To Toast 2. Ice Sphere 3. Harder Than Hickery 4. Hansomly Stoned 5. Lung Smudger