Rage Of Samedi: Blood Ritual

Voor een stevige portie sludge / doom metal zit je goed bij het het uit Duitsland afkomstige Rage Of Samedi, een band die met ‘Blood Ritual’ aan zijn derde full-album toe is. Rage Of Sludge ging in 2012 van start en zorgde eerder al voor ‘Sign’ (2014) en ‘Children Of The Black Sun’ (2016). Tussendoor was er dan nog de ep ‘A Psychopath Job Is Done …!’ (2015). Na vier jaar relatieve stilte zijn de heren er nu dus terug met het zeven tracks tellende ‘Blood Ritual’. De kaart doom wordt getrokken voor opener ‘I Spit Hate’ dat zwaar en krachtig opent. Het mid-tempo nummer beukt je brein binnen en is een opener die we best kunnen smaken. Met ‘Abyss’ gaan de heren op dit elan verder. Opnieuw kiezen de heren voor een invulling die eerder doom gericht is. Met het titelnummer, ‘Blood Ritual’, gaan ze een wat andere richting op. Nog steeds kijkt doom mee, maar invloeden uit sludge steken duidelijker de kop op. Wat tempo en ritme wisselingen en een heel rust brengende break zorgen voor extra peper en zout. ‘Grief’ opent traag en sloom en krijgt dan een stevige trap onder de kont om dan terug te keren naar het trage en slome van in het begin van de song. Een nieuwe trap onder de kont zorgt er dan voor dat er meer kracht en tempo in komt en dat houden ze zo tot het nummer uitsterft. ‘RPLS’ start traag en langzaam en wint dan rustig aan kracht en tempo: een mooi opgebouwd volledig instrumentaal doom / sludge nummer waarvan we er wel meer willen horen. ‘Charlie Says pt II’ opent langzaam en eerder rustig, maar wint aan tempo en kracht. Dit mooi opgebouwde nummers is meteen het meest toegankelijke nummer op dit nummer. De groove en vibe zijn aanstekelijk en het nestelt zich al meteen gemakkelijk tussen de oren waar het, zelfs na afloop, nog fel blijft na zinderen. Ook afsluiter ‘Last Words’ bevalt ons dankzij de stevige doom geladen groove die krachtig op ons inwerkt. Ook de opbouw van dit nummers – van tergend langzaam en heel rustig en kalm naar zwaar, log, krachtig en mid-tempo – valt in de smaak. Voeg daar krachtig bijpassende vocalen aan toe en je waant je in de zevende hemel als je liefhebber bent van doom met een sludge rand. ‘Blood Ritual’ van Rage Of Samedi start dus best goed, zakt dan weg, maar bewaarde het beste voor de laatste drie tracks, zodat we uiteindelijk kunnen spreken van een geslaagd werkstuk. Geen absolute top, verre van, maar wel een heel aardige aanvulling op een collectie doom / sludge.

Luc Ghyselen (76)

Argonauta Records

Tracklist: 1. I Spit Hate 2. Abyss 3. Blood Ritual 4. Grief 5. RPLS 6. Charlie Says pt II 7. Last Words