Unreqvited: Mosaic II

Amper een jaar na ‘Mosaic I’ is Canadees ambient-icoon Unreqvited, aka Billy Melsness al terug met het vervolg ‘Mosaic II’. En wat voor één! De lijn van ‘I’ wordt zeker doorgetrokken en de black metal is verder weg dan ooit tevoren, maar een verlies is dat zeker niet. Tracks als ‘Nightfall’ en het sublieme ‘Pale’ hebben een hele goede post-rock vibe, met hier en daar wat atmosferische metal en blackgaze. ‘Wasteland’ en ‘Disorder’ gaan dan eerder richting richting een soort epische prog metal, wat even wennen is, maar het duister kantje blijft zeker aanwezig dus gevarieerd is ‘Mosaic II’ zeker. Tot slot is er de transience-trilogie: ‘The Ambivalent’, ‘The Gentle Void’ en ‘The Static’. Het eerste luik brengt ons atmosferische ambient in onvervalste Summoning-stijl, het tweede luik zou met een sinister ontstemd pianotoontje een goede soundtrack zijn voor een donkere psychologische thriller en het sluitstuk is eerder een mooie afsluiter dan een hoogvlieger. Hoe het ook zij, het is altijd fantastisch als een artiest zo getalenteerd is dat hij zo met genres kan spelen en toch boeiend blijven. De extreme gelaagdheid van de muziek komt dit zeker ten goede. Dit is een plaat die ik serieus grijs ga draaien! Aanrader voor fans van: Alcest, Amesoeurs, Summoning, Eldamar.

Sam Bruynooghe (95)

Prophecy Productions

Tracklist:1. Nightfall 2. Wasteland 3. Pale 4. Disorder 5. Transience I: The Ambivalent 6. Transience II: The Gentle Void 7. Transience III: The Static