Dawn Of Solace: Waves

Dawn Of Solace is het zachtere, meer melodieuze zijproject van Tuomas Saukkonnen, beter bekend van Wolfhaert, de topband in het genre van melodic death metal. Sedert 2013 was dit project slapende maar met ‘Waves’, het tweede album, blaast de man Dawn Of Solace nieuw leven in. En hoe! Dit is werkelijk een steengoed album geworden en hiermee bewijst deze Fin zijn veelzijdigheid als muzikant en componist. Met deze band toont hij zijn gevoelige kant. De nummers zijn erg melodieus, gevoelig en bij momenten zelfs melancholisch. De zeer sterke, ietwat wanhopige zang van Mikko Heikkilä (Black Sun Aeon) geven de nummers nog een extra gevoelige toets. ‘Waves’ bevat acht sterke nummers die zeer aangenaam te beluisteren vallen. Bij elk nummer krijg je een goed en warm gevoel dankzij schitterend gitaarwerk – kan ook niet anders voor wie Tuoamas kent van Wolfhaert –, prima drumwerk, en, zoals reeds gezegd, wondermooie zang. ‘Tuli’ wordt zelfs in het Fins gezongen en dit geeft dit schitterende nummers een extra fijne, Noordse toets. Of fans van Wolfheart dit album zullen appreciëren? Ik denk van wel, want ondanks een stijlbreuk met Wolfheart – veel minder hard en snel, geen grunts – is dit super muziek van een begenadigd muzikant. Dawn Of Solace heeft een sound die bestemd is voor een groot (metal) publiek. Fans van melodic metal, melancholische metal, melodieuze doom, en zelfs progfans zullen dit album een mooie plaats geven in hun collectie.

Bart Verlinde (90)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Lead Wings 2. Ashes 3. Silence 4. Hiding 5. Tuli 6. Numb 7. Choice 8. Ghost