Cernunnos Pagan Fest 2020: een overzicht.

Op zaterdag 22 en zondag 23 februari is het weer zover: een nieuwe editie van Cernunnos Pagan Fest. Dit knap georganiseerde festival zorgt ervoor dat tal van liefhebbers van pagan, medieval, folk en metal samen genieten op het mooie domein van La Ferme Du Buisson in het Franse Noisiel. Naast de twintig bands die er te zien en te horen zijn op de twee grote podia, kan je er gratis gaan genieten van tal activiteiten die hun roots hebben in de Middeleeuwen. Wij, van MUSIKA, zijn er al een aantal jaar te gast en kijken telkens met grote verwachtingen uit naar de line-up van bands, De voornaamste reden waarom we telkens naar dit evenement afreizen. Telkens opnieuw worden we dan aangenaam verrast door een aantal bands die we nog niet echt kennen, terwijl ook de gevestigde waarden steeds het beste van zichzelf geven.

Op het moment van dit schrijven weten we nog niet precies wie we wanneer op het podium kunnen verwachten op deze editie van Cernunnos Pagan Fest, maar we zetten de twintig bands toch al even, alfabetisch, op een rijtje om je wat extra duiding te geven.

Anomalie is een Oostenrijkse band rond Marrok, een artiest die je misschien kent van de live concerten van Harakiri For The Sky. Met zijn eigen band / project zorgt hij voor post black metal. Actief sinds 2011 zorgde Anomalie reeds voor drie full-albums waarvan ‘Visions’ uit 2017 het meest recente is.

Black Messiah is een Duitse band die zich muzikaal laat gelden door een mix van symphonic metal, black metal, folk metal en Viking metal. Men ging in 1992 van start, maar enkel vocalist Zagan overleefde alle wisselingen in de line-up. In de discografie van Black Messiah vind je ondertussen al zeven full-albums waarvan ‘Walls Of Vanaheim’ uit 2017 het meest recente is.

Bloody Tyrant komt uit Taiwan en meer bepaald uit Nantou City alwaar de band in 2009 werd opgestart. Bloody Tyrant tekent voor een mix van melodic death metal en folk metal en zorgde reeds voor vier full-albums waarvan ‘葉隱‘ (‘Hagakure’) uit 2018 het meest recente is. Door het gebruik van de pipa, een Chinees snaarinstrument, krijgt de sound een apart tintje.

Wij, van MUSIKA, zijn al een tijdlang erg te spreken over het Duitse Finsterforst. Vooral tijden live concerten weet de band ons te overtuigen. Deze band werd in 2004 opgestart en brengt een stevige versie van folk metal. In de discografie van Finsterforst vind je ondertussen vijf full-albums waarvan ‘Zerfall’ (2019) het meest recente is.

Frekkr is een band uit de buurt van het Franse Nancy waar de band in 2005 werd opgestart. Deze band zorgt voor een mix van black metal, pagan metal en folk metal. Na een demo uit 2008 was het lang vrij stil rond dit gezelschap tot ze in 2018 zorgden voor een eerste full-album: ‘Désolations Catalauniques’.

Met Heidevolk komt ook een Nederlandse band aan bod die dan ook nog de Nederlandse taal gebruikt in hun stevige nummers die een mix vormen van folk metal en Viking metal. Heidevolk werd in 2002 opgestart en zorgde ondertussen voor zes full-albums waarvan ‘Vuur Van Verzet’ uit 2018 het meest recente is. En … zowat iedereen die het genre en dan zeker de band een beetje volgt kent het nummer ‘Vulgaris Magistralis’. Wij zijn benieuwd of ook de Franse fans de tekst kunnen meebrullen.

Infinityum, uit de buurt van het Franse Nantes, werd in 2016 opgestart. Maar de heren hebben al heel wat inspiratie opgedaan want de discografie van Infinityum telt ondertussen reeds twee full-albums. Verwacht je aan een set epische pagan metal.

In Vino Veritas komt uit Italië, meer bepaald uit Carrara, en zorgt voor een mix van medieval, pagan en folk. Hurdy-gurdy, bouzouki, fluit, doedelzak, harp en tal van slaginstrumenten vormen het instrumentarium bij In Vino Veritas zodat pure metalheads hier niet aan trekken zullen komen.

Kalevala is een Russisch gezelschap dat met vocaliste Ksenia Markevich een Fins randje telt. Deze band brengt een mix van folk metal en power metal en doet dat reeds sinds 2007. In de discografie van Kalevala vind je o.a. drie full-albums terug al dateren die alle drie van de beginjaren van de band.

Het Belgische Prima Nocta werd in 2007 opgestart en zorgt voor een hel gedreven mix van Celtic folk, rock, metal en medieval. Het gezelschap heeft vijf full-albums op de markt, maar het is vooral tijdens live concerten dat Prima Nocta meer fans aan zich weet te binden. Slagwerk en doedelzak zijn de voornaamste ingrediënten in de sound van dit gezelschap.

Ook Rastaban is afkomstig uit België en dat meer bepaald uit de buurt van Namen. Dit gezelschap combineert folk, tribal en world music. Rastaban ging in 2012 van start. Voor zover we verder konden achterhalen heeft de band twee full-albums op zijn actief.

Voor een heel krachtige en stevige mix van atmospheric black metal en folk metal zit je goed bij het Britse Saor. Wij, van MUSIKA, zagen de band al een paar keer aan het werk en het valt op dat de heren nog beter presteren op een podium dan in de studio. En toch telt de discografie van Saor vier fel bejubelde full-albums.

Sojourner is een internationaal gezelschap dat zich muzikaal laat gelden aan de hand van atmospheric black metal. De twee full-albums die het gezelschap op de markt heeft zijn allebei pareltjes. Multi-instrumentalist Mike Lamb is de bezieler, maar ook Chloe Bray (vocals, gitaar, fluit) en Emilio Crespo (vocals) zijn er al bij van het begin. Wij, van MUSIKA, kijken alvast enorm uit naar de passage van Sojourner op Cernunnos Pagan Fest.

Toter Fish is een Franse band uit de buurt van Tours die sinds 2010 actief is. Een mix van folk en folk metal is hun ding terwijl ze op tekstueel vlak vooral piraten en rum ophemelen. De heren van Toter Fish hebben ondertussen twee ep’s en een full-album op de markt.

Turisas komt uit Finland waar de band in 1997 van start ging als Köyliö. Twee jaar later werd voor de naam Turisas gekozen. Gitarist Jussi Wickström en vocalist Warlord Nygard zijn er al die tijd bijgebleven. Hun mix van folk metal en symphonic metal klinkt krachtig en tijdens live concerten ontstaan dikwijls waanzinnige taferelen bij de uitzinnige fans. De band heeft vier full-albums op de markt, maar het laatste, ‘Turisas 2013’, dateert al van, ja, je kan het raden, 2013.

Unleashed is misschien een beetje de vreemde eend in deze line-up. Het Zweedse Unleashed ging reeds in 1989 van start en drukt zich muzikaal uit aan de hand van death metal. De heren zo maar liefst dertien full-albums in hun discografie prijken. Voldoende keuze dus om voor een beklijvende en stevige live set te zorgen.

Unnamed Season is een ons onbekende band. Wat opzoekingswerk leerde ons dat ons mogen verwachten aan een mix van folk met barokke elementen. Unnamed Season draait rond vocaliste Fanny (die een verleden heeft bij jazz bands en medieval groepen) en gitarist Amduscias (o.a. Temple Of Baal).

Veliocasses komt uit de buurt van het Franse Rouen. Sinds 2013 probeert dit gezelschap zijn mix van folk en death metal aan de man / vrouw te brengen. Slechts een zes tracks tellende ep staat voorlopig in hun discografie vermeld.

Vermilia is afkomstig uit Finland. Sinds 2017 zorgt Vermilia voor een mix van atmospheric black metal en pagan. Een full-album, ‘Kätkyt’ siert momenteel de discografie. Je kan er wel nog een aantal singles vinden van dit een persoonsproject.

Ymyrgar is afkomstig Tunesië. Dit gezelschap uit de buurt van Tunis werd in 2012 opgestart en zorgt voor een mix van black metal, pagan en folk die duidelijk zijn roots heeft in het hoge noorden. Kunnen we dit omschrijven als een soort van Viking metal uit Tunesië? De discografie van Ymyrgar telt voorlopig één full-album: ‘The tale As Far’ (2014).

Meer info omtrent dit knap georganiseerde festival dat aan zijn twaalfde editie toe is vind je o.a. op www.cernunnos-festival.fr