Vananidr: Damnation

Met ‘Damnation’ is er nu al een derde langspeler van Vananidr, een band, of moet ik stellen project, van Anders Eriksen die al pakken ervaring opdeed bij andere bands (o.a. Hydra en Synodus Horrenda). Net als op de twee vorige albums, ‘Vananidr’ (2018) en ‘Road North’ (2019), krijg je intense en beklijvende nummers te horen die ondergedompeld worden in een band van dreigende diepe duisternis. Precies zoals het beaamt bij bands die zorgen voor een mix van vooral (melodic) black metal en death metal. In vergelijking met de eerste twee albums krijgt Anders (gitaar, bass, vocals) nu extra steun van Rickard Silversj√∂ (gitaar) en Ljusebring Terrorblaster (drums). En vooral het feit dat er dit keer geen beroep werd gedaan op een drumcomputer zorgt ervoor dat de sound dynamischer klinkt en dat de drumpatronen niet ondergesneeuwd raken in de mix. Een stap vooruit dus voor Vananidr en dat juich ik alleen maar toe. Op puur muzikaal vlak is er weinig tot niets verandert. Vananidr grijpt je vanaf de eerste angstaanjagende en beklijvende tonen van ‘Destilled’ bij je nekvel om je pas los te laten na de laatste tonen van afsluiter van ‘Void’. Ondertussen wordt je meegesleurd in een pak dreigende en koude duisternis die nergens verveelt. Zeven nummers lang houdt ‘Damnation’ je in de ban van zijn duivelse kunsten. Drie full-albums op iets meer dan een jaar tijd afleveren: je moet het maar doen. En als elk van die albums een voltreffer is in het (sub)genre: dat mag je spreken van heel creatieve en boeiende geesten. Vananidr behoort daar intussen bij en ik ben benieuwd of de band dit hoge ritme kan aanhouden. Of mogen we nu stilletjes aan hopen op een concertreeks hier in de buurt?

Luc Ghyselen (84)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Distilled 2. Damnation 3. Hunter 4. Tides Of Blood 5. Wounds Of Old 6. Reflection 7. Void