Novelists: C’est La Vie

De Franse heerschappen van Novelists zijn met deze ‘C’est La Vie’ toe aan de derde telg in hun discografie. Novelists laat zich nog het best omschrijven als een metalcore band met sterke prog & djent invloeden: “dertien in een dozijn”, denkt u als aandachtige lezer nu vast, maar niets is minder waar. Novelists heeft een eigen sound en met dit derde album weten ze deze sound verder te bevestigen. ‘Somebody Else’ opent het album en is met een intro in de stijl van ‘Polyphia’ meteen een ear-catcher. De afwisseling tussen harde en zachte passages is hier zeker aanwezig, maar vooral de melodie speelt een prominente rol: Novelists weet als geen ander harmonie in haar nummers te verweven waardoor de hooks lang in je gedachten zullen blijven spoken. ‘Deep Blue’ opent met een djenty vibe en is voor mij een van de meer atmosferische tracks op het album door de afwisseling van intensiteit, cleans en screams en het geweldige refrein. ‘Lilly’ bouwt op deze formule verder met nog meer aandacht voor meer ambient elementen en de verschillende harmonieën op de voornamelijk cleane zanglijn. ‘Modern Slave’ laat een meer traditionele Novelists zien met een track die heerlijk scheurt en waar de nadruk op de screams ligt. De titeltrack volgt en heeft een intro die zo uit een album van Plini zou kunnen geplukt zijn. Een aangename verrassing is het invallen van een zangeres en zo voor een zeemzoete track zorgt. ‘Head Rush’ had perfect op de vorige plaat kunnen staan met zijn geweldige intro riff waarbij je het hoofd niet zal kunnen stilhouden. ‘Kings Of Ingorance’ is een van de meer brute nummers op het album met een duistere atmosfeer en beukende breakdowns en agressieve ondertoon. Dit staat in schril contrast met ‘Rain’ dat opnieuw gas terug neemt en waarbij het accent op de melodie ligt: ook hier weer geweldig lead-gitaarwerk. ‘Human Condition’ sluit het album af en doet dit met een stevigere track met een groots refrein. Ook de atypische funky outro liet een glimlach op mijn gezicht achter. Novelists levert met ‘C’est La Vie’ een meer dan prima plaat af die liefhebbers van het genre zeker zullen smaken. Dit album kan ik bij uitbreiding aan iedereen aanraden die op zoek is naar stevige song met geweldig melodieuze en catchy melodieën. Grensverleggend is dit album niet, maar Novelists hebben mijn muzikale jaar alvast prima ingezet.

Nathan Mussche (85)

Arising Empire

Tracklist: 1. Somebody Else 2. Deep Blue 3. Lilly 4.Modern Slave 5. C’est La Vie 6. Head Rush 7. Kings Of Ignorance 8. Rain 9. Human Condition