Runes Order: Fase XIV

Runes Order is een Italiaans dark ambient project dat in 1988 werd opgericht door Claudio Dondo. In 1992 werd een eerste demo uitgebracht. Medio 2000 keert het project terug als een “one man project”. Ondertussen gaat Claudio een samenwerking gaan met Trevor voor het album ‘the Hopeless Days’ en werkt ook aan the ‘X Final Solution’. Om maar te zeggen, hoe productief deze man wel is. Met ‘Fase XIV’ wordt nu een nieuwe bladzijde omgeslagen binnen dat dark ambient gebeuren, gedrenkt in een experimenteel sausje. Wie het genre kent, weet dat dark ambient inderdaad vooral draait rond experimenteren met donkere klanken, dat vormt eveneens de rode draad doorheen deze schijf. Dit alles overgoten met een vette knipoog naar industrial metal en Krautrock. Dat blijkt al uit het dreigende ‘Altra Entita Biologica’. Een huzarenstuk van circa zeven minuten. Vooral draait het dus om een intensieve sfeer creëren wat dan weer zorgt voor koude rillingen over je rug die je doen baden in angstzweet. Deze muzikanten stralen bovendien zoveel ervaring uit binnen die dark ambient, dat het een peulschil is om de aanhoorder uiteindelijk tot waanzin te drijven, zonder de geluidsmuur echt af te breken. Want oorverdovend klinkt het zelden. Ook de vage zanglijnen zijn, hoewel die zeker een meerwaarde vormen, niet het meest toonaangevend binnen deze schijf. De twee eerste songs zijn lekkere binnenkoppers. Maar de registers worden pas echt open getrokken bij ‘In Fuga Del laboratorio’ tot ‘Loro Sono Già Qui’. Telkens voelen de klanken aan als klauwen die je de adem ontnemen, waardoor je langzaam verstikt vooraleer tot waanzin te worden gedreven. Diezelfde zanglijnen – in het Italiaans gebracht – geven misschien iets meer kleur binnen dat donker klankentapijt, hoewel ze eveneens zeer dreigend klinken. Echter is de rode draad doorheen deze schijf zwart, gitzwart. Dat blijkt uit elke song opnieuw. Van ‘Occhi Dale Stelle’ over ‘Gli Adoratori Del Sole’ tot afsluiter’ Cerimonia Astrale’. Om die bijzondere atmosfeer te creëren legt Runes Order de lat telkens enorm hoog. Waardoor dit geen schrijf is voor gevoelige oortjes, je moet er als aanhoorder toch een inspanning voor doen om het plaatje echt te begrijpen. Toegankelijke muziek is dit evenmin, echter ook dat trekt ons het meest over de streep. Muziekliefhebbers en ambient tot Krautrock liefhebbers die graag die grens van ultieme duisternis, binnen een elektronisch klankenbord, aftasten tot het oneindige zullen in dit bijzonder zwartgeblakerde pareltje dus zeker hun gading vinden. We geven het toe. We hadden ook enkele luisterbeurten nodig om deze parel echt te begrijpen. We raden de luisteraar dan ook aan dat ook te doen. Elke song bevat zoveel laagjes van pure duisternis, dat je na elke nieuwe luisterbeurt weer iets nieuws ontdekt. Dat is meteen de sterkte en zwakte van de plaat. Wie houdt van een hapklare brok dark ambient / industrial metal zal wellicht de wenkbrauwen fronsen, en misschien afhaken. Wie echter op avontuur durft gaan doorheen een donker bos vol gevaren die je tot eerder vernoemde waanzin zullen drijven. Die zal zeker vallen voor de bijzonder experimentele schijf die Runes Order hen aanbiedt. Eentje om te ontdekken, deze ‘Fase XIV’ en na een eerste luisterbeurt dus niet zomaar naast je neer te leggen is dan ook onze eindconclusie en advies.

Erik van Damme (80)

Terror From Hell Records

Tracklist: 1. Altra Entità Biologica 2. Esperimento 3. In Fuga Dal Laboratorio 4. Ritorno Ai Boschi Di Tunguska 5. Loro Sono Già Qui 6. Occhi Dalle Stelle 7. Il Rettile Sotto La Pelle 8. Gli Adoratori Del Sole 9. Cerimonia Astrale