Full Moon Xmas Black & Death Fest.

Full Moon Xmas Black & Death Fest – 27/12/2019 – Place2Party, Torhout.

Tussen Kerstdag en nieuwjaar staat de evenementenkalender in de metalwereld doorgaans op een laag pitje. Iedereen heeft het immers druk tijdens “die” dagen, en er wordt al genoeg gefeest. Veel mensen nemen echter ook extra verlof op, wat dan weer ruimte schept om een stapje buiten te zetten. We grepen dan ook met beide handen het initiatief van Full Moon beet, dat op vrijdagavond 27 december plaats vond in discotheek Place2Party langs de Roeselaarseweg in Torhout. Een black en death X-mas party, dat leek ons op zich een uniek gegeven vol tegenstrijdigheden genoeg om onze nieuwsgierigheid te prikkelen. Toegegeven, we hadden niet verwacht dat de kerstversiering ons zo weelderig tegemoet zou komen, al van op de parkeerplaats. Een hele gevel vol lichtjes, zaten we niet fout? Die vraag stelden we ons een tweede maal toen we boven de ingang bordjes ontwaarden met “privéclub, lidkaart verplicht”, “verboden onder 21” en vooral: “stadskledij verplicht”. Maar neen, organisator Davy Vercruysse stelt ons met een glimlach gerust: “vanavond niet”.

Eens binnen begrijpen we dat we ons in een luxueuze danstent bevinden, inclusief bediening door personeel met staleigen witte hemdjes. De kerstbollen hangen tot boven het podium en de combinatie met de geprogrammeerde bands grenst ons aan het surrealistische. Alleen dát al maakt deze avond bijzonder. De organisatoren lichten ons gaandeweg bij over het verhaal achter dit bizar huwelijk tussen een discotheek en extreme metal. Evelyn Durie, Davy Vercruysse en Debora Tytgat kwamen in 2018 al op het idee om maandelijks feestjes te organiseren in een zogenaamde Metal & Rock pop-up bar, naar het voorbeeld van de rockbars op grote festivals als Graspop en Alcatraz. Daar worden op grote schermen videoclips afgespeeld van aanstekelijke rockklassiekers, afgewisseld met nieuwer werk van jongere bands. De sfeer is er altijd gezapig en moeilijk te evenaren in de kleine en schaarse metalkroegen die er nog zijn. Debora, die de boekhouding verzorgt voor discotheek Place2Party, maakte de eigenaars warm voor het initiatief. Op vrijdagavonden is de tent toch gesloten, en dus was er ruimte voor iets anders. Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en kwamen er ook al enkele live bands over de vloer. Zo extreem als vanavond is het nog niet geworden, maar aan de opkomst te zien omarmt de scene dit kerstfeestje volledig.

Antzaat, een vierkoppig gezelschap uit de provincie Antwerpen, maakt meteen komaf met de traditionele kerstsfeer als zodanig. Gehuld in pijen en de gezichten verborgen achter zwarte maskers, storten ze hun old-school Scandinavische black metal over de aanwezigen uit als goten ze een gigantische kuip zwart stinkend bloed over de dansvloer. Op de playlist nummers van de in 2017 verschenen ep ‘The Black Hand Of The Father’ maar ook nieuwer werk dat we in 2020 kunnen verwachten in de vorm van een full-length album. “Religieuze beeldtaal” om het met de woorden van zanger / leadgitarist Ronarg te zeggen, vat de essentie van Antzaat samen. “Maskers verminderen daarenboven het ego zodat mensen niet afgeleid worden van de muziek.” Het maakt de leden van Antzaat weinig uit of de fans weten wie ze zijn. Hun muziek komt op de voorgrond en de pijen zorgen voor de mystieke présence. Antzaat bezingt heden en toekomst met symbolische, cryptische en maatschappijkritische teksten, met als voornaamste thema de dystopie als tegenhanger van een utopische samenleving. Naarmate de lichtman het overdadige licht in de discotheek wat weet te dimmen en te richten, neemt de duisternis van Antzaat over. Een sterke opener die ons bij blijft. We kijken alvast uit naar de release van het nieuwe album.

*Foto’s: Antzaat / Oceans Burning*

Hoe de mensheid tekent voor zijn eigen ondergang en uitsterven, dat is wat Oceans Burning ons toeschreeuwt. Ergens tussen black en death metal in, met melodieuze invloeden gesmoord door agressieve breaks, maakt deze band het waar op het podium. De band speelt met overgave alle nummers die op het in 2020 te verwachten album zullen staan. Het spijt ons dan ook te horen dat Oceans Burning momenteel op zoek is naar een nieuwe zanger om de huidige vocalist Jadran Beauprez te vervangen, want de band komt ons over als een goed geoliede machine. We laten dit weetje vanavond maar niet aan ons hart komen en genieten met volle teugen van de show.

Met Ars Veneficium op het podium klimt het contrast met kerst naar zijn hoogtepunt. Satan en alle demonen van de hel komen er aan te pas en de dood waart geduldig rond tot iemand hem roept. Zanger S. geeft de black metal van Ars Veneficium zijn hoogstpersoonlijke touch met ‘The Dark Essence of Life’, zoals hij zijn bron van inspiratie omschrijft. Het leven en de mensen vervullen hem met afschuw, en dat laat zich horen. Uit zijn stem klinkt een onbestemde wanhoop. Zijn muziek is obscuur en sinister maar zit tegelijk vol variatie. Van midtempo’s naar fast blast beats, tot supermelodieuze gitaar riffs en atmosferische baslijnen, en toch extreem tranceverwekkend. We nemen ‘The Reign Of The Infernal King’ uit 2016 mee naar huis en kijken reikhalzend uit naar de nieuwe plaat die momenteel in productie is.

*Foto’s: Ars Veneficium / Fractured Insanity*

Hoog tijd om ons weer met de voeten op de grond te zetten en dat is werk voor Fractured Insanity. Helemaal anders qua aanpak treedt deze death metal band uitvoerig in contact met het publiek en wordt de show luchtig gehouden. “Ieder nummer staat op zich en is geen vervolg op het vorige” vertelt zanger Stefan ons, “en dus pauzeren we even na iedere track spreken we onze fans toe”. Die fans zijn in ieder geval talrijk naar Torhout gekomen, want de discotheek lijkt plots wel volledig vol. Zanger Stefan is populair. “Mensen komen in de eerste plaats om zich te amuseren, dus houden we het plezant”, leert hij ons. Of alles op hun aanstormend vierde album nog hetzelfde klinkt als op het eerste? “We hebben onze horizonten verbreed”, aldus Stefan. “Waar we vroeger bijna pure death metal speelden, komen er nu ook andere stukken in onze muziek voor. Af en toe een progressief stuk, of wat meer black metal, of wat meer groove”. Fractured Insanity eist duidelijk zijn deel van dit kerstfeestje op. Dat het nét niet tot de beoogde circle pit komt steken we maar op de fel verlichte dansvloer voor het podium die een beetje afschrikt. De fans maken dat ongetwijfeld goed op de cd-release in Elpee te Deinze op 29 februari.

The Committee, het groot mysterie. Is het een internationale band of zijn ze van West-Vlaanderen? Met hoeveel zijn ze nu officieel? Waar is de man met de zeis vanavond? De incognito factor wordt door deze band maximaal uitgespeeld. Soundcheck mét kap op, signeren met kap op, samen op de foto uiteraard met kap op. Wat we wél weten is dat ze hadden gevraagd om een speciale show te spelen van tachtig minuten. We geven eerlijk toe dat we even in ons haar krabden toen we dit hoorden. Statisch als de band is in zijn opstelling, zonder expressie omwille van de zwarte kappen, is tachtig minuten dan niet héél lang om toe te kijken? We stelden het ons een beetje voor als een game op pauze, met de muziek die doorgaat maar het beeld dat stil staat. “Kunnen we dan niet even zo goed thuis de plaat beluisteren?”, dachten we nog luidop . Duidelijk waren we vergeten hoe goed The Committee daadwerkelijk is. Met ‘Katherine’s Chant’ vooraan in de playlist raken we al snel in vervoering en voor we het goed en wel beseffen, zijn de tachtig minuten voorbij en vinden we het jammer. Deze black metal band met militaristische inslag houdt ons al jaren in zijn ban en stelde ons ook vanavond niet teleur, nee zelfs niet na tachtig minuten, en dat is dan toch zeker niet iedere band gegeven.

*Foto’s: The Committee / Thurisaz*

Binnen de line-up van deze black & death X-mas party zou ik bijna durven beweren dat Thurisaz voor de vrolijke noot mag zorgen. Met hun erg melodieuze nummers waarbij grunts en cleane zang elkaar afwisselen, zijn ze een beetje een vreemde eend in de bijt. Naar hun eigen zeggen is dat niets nieuws onder de zon -voor zover het woord zon vanavond mag gebruikt worden zonder laster te verkondigen-, want Thurisaz valt met zijn atmosferische avant garde metal overal buiten of tussen. Vanavond zorgen ze voor een welkome afwisseling en een frisse wind. Een beetje verrassend worden er geen nummers gespeeld die op het nieuwe album zullen verschijnen, maar evengoed staat het oeuvre van Thurisaz als een mijlpaal boven water. Anders, gedurfd en vooral zelfzeker gebracht zoals altijd.

Tegenover Coldborn dat na middernacht het feestje afsloot, moeten we ons verontschuldigen. Er wachtten ons zware verplichtingen vroeg op zaterdagochtend en we konden niet blijven. We maken dit een andere keer goed.

Samengevat kunnen we het enkel en alleen maar een zeer geslaagde avond noemen, met een grote opkomst op een fascinerende a-typische locatie. Dat de mensen van Full Moon nog plannen in dezelfde richting koesteren, juichen we uit volle borst toe. Op 21 februari en op 24 april staan er alvast nog twee gewone Metal & Rock pop-up bars ingepland, en verder nieuws volgt. Bedankt aan de organisatoren en hopelijk tot volgend jaar voor een soortgelijk feestje!

Met dank aan Davy Vercruysse.

Tekst en foto’s: Sylvie Huybrecht.