Oberst: Paradise

Het Noorse label Indie Recordings kan er prat op gaan dat ze reeds een aantal bands hebben gelanceerd die groot, ja zelfs heel groot, geworden zijn in hun (sub)genre. U vraagt namen? Wat dacht je van Enslaved, Kvelertak, Borknagar, Audrey Horne, Wardruna, Satyricon, Gehenna, Einherjer, Keep Of Kalessin, … Misschien mag daar binnenkort ook de naam Oberst aan toe gevoegd worden. Het viertal van Oberst mixt een pak verschillende invloeden in hun stevige en krachtige sound. Je hoort elementen uit hardcore, post rock, progressive metal, classic rock, … en noem maar op in hun eigenzinnige sound. Een eerste ep zorgde meteen voor een pak lokale ophef. Dankzij een paar singles werd Oberst dan ook opgemerkt door de nationale radio en een van de nummers werd zelfs gebruikt in de Noorse TV-serie ‘Unge Lovende’. Dit wekt natuurlijk extra interesse en zo is ook Indie Recordings ten tonele verschenen. ‘Paradise’ is het eerste full-album van het kwartet en laat je kennis maken met tien eigenzinnig, maar mooi opgebouwde en gearrangeerde nummers die muziek liefhebbers allerhande over de streep zouden moeten kunnen trekken. Het grote nadeel van verschillende elementen uit verschillende (sub)genres te mengen, is het feit dat het eindresultaat voor sommigen misschien te hard, te zwaar, te agressief, te progressief, te … – ja, vul zelf maar in – zal klinken om hen over de streep te trekken. We gaan maar heel eerlijk zijn: ook wij vinden niet elk idee of elk samenraapsel van elementen even geslaagd. Toch passeren er meer fragmenten die we wel leuk en goed vinden dan mindere stukken. Het meest moeite hebben we met de vocalen die nogal schreeuwerig en intens over komen. Een pak fragmenten zou het, in onze oren althans, waarschijnlijk beter hebben gedaan met cleane vocalen. Daar tegenover staat dan weer het feit dat de heren complexe tempo en ritme wisselingen doorvoeren zonder schijnbaar met de ogen te knipperen. Dit zorgt er dan ook voor dat we met Oberst een band hebben ontdekt waarvan we wel eens willen weten waar de muzikale reis zal heen leiden en waar het schip uiteindelijk zal stranden. We bedoelen maar: geven ze toe aan de verlokkingen van classic rock heldendom? Of kiezen ze er voor om als absolute helden in progressive metal te worden vereerd? Of willen ze gewoonweg de absolute top worden in hardcore? Of blijven de heren hun eigenzinnige mix verder ontwikkelen met of zonder extra elementen? De toekomst zal het uitwijzen, maar wij zijn zeer te spreken over dit ‘Paradise’ dat toch een aantal luisterbeurten nodig had om ons daadwerkelijk te overtuigen, maar waar nu al heel vaak een aantal nummers van opduiken in onze dagdagelijkse playlist.

Luc Ghyselen (90)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Vagabonds 2. A Stranger Place Pt. II 3. Fiends 4. In The Embers 5. Dreambeast 6. Snakes 7. Goddess 8. Parting 9. No Home 10. Pillar