Edge Of Forever: Native Soul

Met Alessandro Del Vecchio in de gelederen kan het bijna niet verkeerd lopen. Als muzikant en vooral als producent maakt hij al bijna tien jaar deel uit van het Frontiers Records-team. Del Vecchio kennen we onder meer van Hardline en Revolution Saints. De multi getalenteerde man vormde in 2002 zijn eigen band Edge of Forever. De teksten hier gaan over de inheemse concepten van leven, geloof en liefde voor moeder aarde. Edge Of Forever heeft al drie albums uitgebracht. Het debuut ‘Feeding The Fire’ kreeg positieve feedback en de start was gezet voor de opvolger ‘Let The Demon Rock n ‘Roll’. Telkens stond Bob Harris achter de microfoon, maar vanaf het derde album ‘Another Paradise’ nam Alessandro die taak voor zich. De huidige bezetting bestaat dus uit Alessandro op keys en achter de microfoon, Aldo Lonobile op gitaar, Nik Mazzucconi (was er ook bij op het album Another Paradise) op bas en Marco Di Salvia achter het drumstel. ‘Native Soul’ lijkt een beetje zwaarder en meer richting metal, maar de essentie van melodie, vocale harmonie en pakkende refreinen bleven centraal in de composities. De a capella opener ‘Three Rivers’ is een insmijter die je niet verwacht. Deze meerstemmige harmonie toont wat de band als vocaal buskruit heeft zitten. ‘Native Soul’ bevat een ritmesessie van stampende drums en bas, met een paar gretige gitaren. Een titeltrack waardig nummer dat muzikaal goed in elkaar zit en de nodige pit bezit. ‘Promised Land’ kent opvallend meer keyboard en de vocale lijnen doen ons richting Journey denken. Het AOR gehalte is meteen ook de reden van meer melodie en de bijhorende gitaarlijnen ondersteunen dit. Een catchy melodie is de leidraad van ‘Carry On’ dat zich in ons geheugen nestelt. Intens drumwerk en de hogere regionen van het vocaal haalbare zijn twee troeven van dit indrukwekkend en zwaarder nummer. Op het randje van bombastisch, maar met strakke teugels blijft alles onder controle. ‘Take Your Time (To Take Goodbye)’ is een eerbetoon en afscheid aan Alessandro’s vriend en mentor Marcel Jacob die in 2009 stierf. Een subliem lied dat ons even doet stilstaan aan onze eigen sterfelijkheid en hoe ermee om te gaan. Neem de tijd met de geliefden terwijl ze nog hier zijn. Iets steviger, met keyboard ondersteuning is de uptempo rocker ‘Dying Sun’. Lekker stevig doorgaan, zonder achter je te kijken, zoals de oudere rocknummers van Gotthard. Mijn persoonlijke favoriet. Met piano begeleiding zingt Alessandro de pannen van het dak in de emotionele en pakkende ballad ‘Shine’. Krachtig en toch ingetogen, intens en breekbaar, en naar mate het nummer vordert, wint het algemeen wat aan kracht door de bijgekomen drums en vervolgens afsluit met een pittige gitaarsolo. Het wordt terug wat ruwer met ‘I Made Myself What I Am’. Veel melodie in drum en gitaarlijnen, maar ook terug een opmerkelijke passage keys die over het nummer uitgesmeerd wordt. Opnieuw een knappe prestatie van Del Vecchio, zowel vocaal als op de toetsen. Nadat we ten strijde gingen met het dreigende ‘War’ krijgen we ‘Wash Your Sins Away’ die de mosterd bij Hardline gehaald heeft. Een krachtige baspartij staat borg voor een stevig ritme waar deze melodieuze rocker energie uit haalt. Knappe en intense gitaarsalvo’s worden afgevuurd en missen hun doel niet. Afsluiten met het progressievere ‘Ride With The Wind’ dat opnieuw krachtig ten strijde trekt dankzij een strak ritme. Met knipoogjes naar Rainbow en Whitesnake weet de band opnieuw een speer in het melodieuze muziekscène te planten. Deze mix van klassiek hardrock met metal en AOR bevat scherpere gitaarriffs en zwaardere ritmesectie met geweldige vocalen. Dat Alessandro op meerdere vlakken zijn kennis kan bundelen zorgt ervoor dat dit album geen som van items is geworden maar veel meer wordt. Als producent weet hij alles nog eens netjes naar zijn hand te zetten tot een variërend geheel. Dat mag je bij de man ook letterlijk nemen, gezien hij die keyboardlijnen als extra laag weet te leggen om melodie en rock hand in hand te laten gaan. Ook vocaal is de man sterk bezig. Deze ‘Native Soul’ is een top album geworden van in de wereld van melodieuze metal / rock.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1000

Tracklist: 1. Three Rivers 2. Native Soul 3. Promised Land 4. Carry On 5. Take Your Time 6. Dying Sun 7. Shine 8. I Made Myself What I Am 9. War 10. Wash Your Sins Away 11. Ride With The Wind