Bölzer: Lese Majesty (ep)

Bölzer is een Zwitserse black / death metal band die reeds enkele jaren in de aandacht staat. Hun output is eerder beperkt te noemen, met slechts enkele ep’s en één volwaardig album. Nu is er een derde ep, ‘Lese Majesty’, die de band een beetje onder de aandacht terugbrengt. Geen idee of dit een tussendoortje of de voorloper van een tweede album betreft. Wellicht zal het eerder het eerste geval zijn. Opener, ‘A Sheperd …’, hakt er wel stevig in waarmee ze de betekenis van Bölzer, vrij te vertalen als een krachtige uithaal, alle eer aandoen. Het tweede nummer heeft waarschijnlijk de bedoeling de luisteraar een beetje uit zijn comfortzone te halen om vervolgens met ‘Into The Temple Of Spears’ er terug in te hakken gedurende zes minuten. Bölzer is wel degelijk een apart geval, zeg maar de geest van Mötorhead op een leest van black en death. Het resultaat is tegelijk direct, dreigend en niet geschikt voor de gemiddelde metal fan, wat niet wil zeggen dat de band de moeite niet zou zijn. Nee, het geluid vraagt wel iets van de luisteraar. Het vierde en laatste nummer lijkt van dezelfde makelij als het derde en dat vind ik gezien de lengte van het nummer een minder gelukkige keuze. Het is dan ook moeilijk om deze kortere smaakmaker een correct waarderingscijfer te geven. Je moet het eerder beschouwen denk ik als een paar songs die je bonus krijgt. In die optiek kan ik ‘Lese Majesty’ wel begrijpen, anders zie ik er het nut niet van in.

Frederik Blieck (75)

Lightning & Sons

Tracklist: 1. A Shepherd In Wolven Skin 2. Æstivation 3. Into The Temple Of Spears 4. Ave Fluvius! Danú Be Praised!