Cellar Twins: Duality

Cellar Twins is een Belgische rockband die toe is aan zijn debuut. Ik was wel enigszins benieuwd naar ‘Duality’, want recentelijk trad de band nog aan op Kraken en hun vroege passage kon me wel bevallen, ondanks het feit dat Cellar Twins vooraf een nobele onbekende was. De band bracht in 2017 hun debuut ep uit, een verdienstelijk visitekaartje met aanstekelijke nummers. Ondertussen is de sound logischerwijze wat geëvolueerd. De invloeden moet je vooral zoeken in de Amerikaanse alternatieve metal scene. ‘Millenium’ zet onmiddellijk de toon: felle alternatieve metal met goed gezongen clean vocals. ‘Molotov Parade’ is van hetzelfde laken een broek: een bruisend nummer dat vermoedelijk wel een moshpitje kan aanwakkeren. ‘Cloud Walker’ vervolgens neemt aanvankelijk gas terug waarbij je weet dat het wel op een moment een beetje zal losbarsten. Zo geschiedde. ‘Selfear’ gaat verder op de ingeslagen weg op het eerste zicht, maar barst volledig uit na de korte zweverige intro. ‘Social Waste’ doet appel om mee te zingen, niks mis mee om het publiek mogelijks wat te betrekken. Voor het eerst horen we ook de backing vocals van Elodie Vainqueur. ‘Social Waste’ is het meest vernuftige nummer van hetgeen we reeds mochten aanhoren. Persoonlijk had ik graag wat meer zang van Elodie gehoord, dit zou de band volgens mij nog een niveautje hoger hebben getild. ‘Antithesis’ doet heel hard (letterlijk) zijn best om het niveau hoog te houden en slaagt daar ook waarlijk in. Het enige minpuntje is de stem van Jeff. Jeff doet heel hard zijn best om juist te zingen, je gaat hem niet op een foutje betrappen, maar ik mis een beetje variatie, een beetje emotie. Maar misschien vind iemand anders dit net wel goed. Jeff zijn stem doet denken aan Billie Joe van Green Day. Belangrijkste is dat de nummers van enig niveau zijn, en dat zijn ze zeker. ‘Wovoka’ begint als ‘Something In The Way’ van Nirvana, maat groeit uit tot iets dat geheel eigen is aan Cellar Twins. ‘Tales of Autumn’ is een gezapig nummer met nineties echoes, Alice in Chains of Soundgarden lijken nooit veraf. Het gitaaarrifje redt het nummer anders was het maar middelmatig geweest. ‘$olace’ klinkt weer potiger en gevarieerder. ‘Promesse’ is de afsluiter van dienst en staat waar hij hoort te staan. Mooi nummer. Cellar Twins levert een onderhoudend album af en het bewijs dat de band songs kan schrijven. Ik mis nog een beetje meer avontuur en het mag nog een beetje harder wat mij betreft. De band doet me soms een beetje teveel aan de nineties denken, terwijl dat hoofdstuk wat mij betreft al lang achter me ligt. Ik zou ze graag richting progressieve metal zien evolueren, want componeren kunnen ze en een sound neerzetten ook. En laat Elodie ook eens aan de beurt. Kortom, Cellar Twins heeft nog troeven achter de hand, die voorlopig nog niet uitgespeeld worden, maar ze zijn zeker nog aan zet.

Frederik Blieck (83)

Independent Release

Tracklist: 1. Millenium 2. Molotov Parade 3. Cloud Walker 4. Selfear 5. Social Waste 6. Antithesis 7. Wovoka 8. Tales Of Autumn 9. $olace 10. Promesse