Lorna Shore: Immortal

Het Amerikaanse Lorna Shore wordt door velen gemakshalve in het vakje deathcore geplaatst. Toch is de sound van Lorna Shore veel breder dan pure deathcore en dat bewijst de band, met een vernieuwde line-up, opnieuw op het derde full-album ‘Immortal’. We nemen de titelsong, die het album opent, als voorbeeld. ‘Immortal’ krijgt een symfonische bombastische intro mee met koorzang die een wijds beeld creëert. Het is pas als de rauwe vocalen van nieuwkomer C.J. McCreery weerklinken dat je de link legt met deathcore. En dan nog, ook het technische aspect – luister maar eens naar de verschillende gitaarpartijen of de complexe drumpatronen – krijgt hier duidelijk zijn plaats naast een pak symfonische elementen. Het geheel doet bijna eerder aan Dimmu Borgir denken dan aan deathcore. En dan heb ik het nog niet gehad over de weergaloze, vingervlugge gitaarsolo en de intense breaks die het nummer kent die van supersnel over angstwekkend traag en duister klinken. En dat allemaal zonder aan kracht, energie en intensiteit in te boeten! Een nummer dat zo tot mijn absolute top behoort dit jaar. De toon lijkt gezet voor het volledige album want ook ‘Death Portrait’ barst krachtig uit de speakers onderwijl een massa aan energie, gedrevenheid en duisternis in het rond spuwend. Ook nu weer worden elementen uit symphonic metal en black metal in de sound van Lorna Shore verwerkt. En ook nu weer komt een weergaloze technisch hoogstaande, gitaarsolo voorbij. De pure putgrunten van C.J, zorgen er natuurlijk voor dat je ook het etiket deathcore op de stijl van Lorna Shore kunt kleven. ‘This Is Hell’ is inderdaad “de hel” als je niet houdt van de muziekstijl: dit schuimbekkende vuile en agressieve razernij onder gedompeld in een bad van technische virtuositeit met symfonische ornamenten. En zo blijven de heren tal van elementen opstapelen gedurende het complete album. Het ene moment duidelijk kiezend voor een symfonische benadering, om een seconde later al volledige de kaart van deathcore te trekken, om nog wat later over te schakelen op black metal elementen, om onderwijl pakken aan technisch kunnen te etaleren en dat allemaal zonder ook maar een sikkepit toe te geven op gebied van kracht, energie, gedrevenheid, brutaliteit en / of agressiviteit. Complexe tempo en ritmewisselingen volgen elkaar in ijltempo op, terwijl het volledige album intens en beklijvend klinkt. Lorna Shore levert met ‘Immortal’ een indrukwekkend derde full-album af die elke liefhebber van extreme metal in het algemeen over de streep moet kunnen trekken. Naar onze smaak misschien wel de schijf van het jaar in dit segment! (Al is die pas eind januari in de winkelrekken te vinden.)

Luc Ghyselen (96)

Century Media

Tracklist: 1. Immortal 2. Death Portrait 3. This Is Hell 4. Hollow Sentence 5. Warpath Of Disease 6. Misery System 7. Obsession 8. King Ov Deception 9. Darkest Spawn 10. Relentless Torment