Elden: Nostromo

Elden is afkomstig uit het Zweedse Karlstad alwaar de band in 2012 werd opgestart. Invloeden van bands als Mastodon, The Sword en Baroness worden samengevoegd met hun liefde voor seventies en eighties styled hard rock / metal bands om tot hun eigen sound te komen. Noem het retro rock voor mijn part. Een ep in 2015 zorgde ervoor dat de band op wat lokale erkenning kon rekenen. In 2016 was er dan het eerste full-album. ‘Death And Fear’ zorgde ervoor dat de heren het land konden doorkruisen om dat album in de verf te zetten. Nu komt het het viertal – Kalle Persson (gitaar), Claes Josefsson (drums), Torsten Gabrielsson (gitaar) en Alexander Huss (bass, vocals) – er aan met het tweede full-album, een album waarmee ze nog een stevige stap voorwaartse willen plaatsen en ook naar bekendheid willen streven buiten de landsgrenzen. En … wij, van MUSIKA, hebben de indruk dat Elden daar wel eens zou kunnen in slagen. ‘Nostromo’ telt negen tracks die een krachtige sound opleveren dankzij de zware riffs die perfect samen gaan met melodie. Nu en dan schiet de naam Wolfmother door onze gedachten, maar ook eerder genoemde bands blijven in het geluid verwerkt zitten. Opener ‘Relapse’ duurt net ietsje langer dan een minuut en mag je als instrumentale intro beschouwen. Maar daarna barst ‘Sail & Savour’ uit de speakers en wordt je meegevoerd op een intense rollercoaster die Elden voor ons uit tekent. Zware riffs, kracht, dreigende vocalen, stevige melodieën, … zorgen ervoor dat je meteen stevig aan het headbangen gaat. In verschillende graduaties aan kracht, souplesse, melodie, tempo en ritme werken de heren zich door de volgende tracks die nergens vervelen en je geboeid laten luisteren terwijl je nekwervels ondertussen stevig mee werken. Dan volg een immens rustpunt met het sfeervolle ‘Passage’, een kort instrumentaal stukje waar rustig gitaarwerk in primeert. Het is duidelijk een vreemde eend in de bijt, want dan moet de afsluiter nog langs komen. En ‘Two Faced Wizard’ zorgt voor bijna tien minuten intens luisterplezier waar Elden nog eens al zijn troeven op tafel smijt. Zware riffs, krachtige vocalen, mokerende drumpatronen, pushende basslijnen die samen smelten met mooie melodieën om tot een schitterend geheel te komen. Voor wie houdt van de hier eerder opgenoemde bands, is deze ‘Nostromo’ van Elden zowat verplichte kost. Anderen kunnen met dit album een gedreven en energiek klinkend album in huis halen waar kracht, souplesse en melodie hand in hand gaan. Albums als ‘Nostromo’ mag men dagelijks afleveren. Elden heeft er in ieder geval iets heel moois, intens en beklijvend van gemaakt.

Luc Ghyselen (92)

Fuzzorama Records

Tracklist: 1. Relapse 2. Sail & Savour 3. Anubis 4. Fossilised 5. Heavy Rain 6. Nostromo 7. Creature Follows 8. The Passage 9. Two faced Wizard