Porta Nigra: Schöpfungswut

‘Schöpfungswut’ is het derde full-album van het Duitse Porta Nigra, een project rond O. (drums, vocals) en Gilles De Rais (bass, gitaar). Die laatste staat ook in voor de composities en de teksten. De teksten worden in het Duits gebracht en daar die vooral thema’s bevatten uit het eind van de negentiende eeuw omschrijft het label, Soulseller Records, de muzikale stijl van Porta Nigra ook als “decadent dark metal”, terwijl wij het meer gebruikte avant garde black metal hanteren. Toch is er een lichte koerswijziging waar te nemen in het geluid van Porta Nigra op dit derde full-album. Men keert eerder bewust terug naar traditionele black metal. Dit kan natuurlijk ook aan het feit liggen dat Tongue, je misschien bekend als gitarist van Chaos Invocation, er nu bij gekomen is als vocalist. Hoe dan ook, het levert zes lang – té lang naar onze smaak – uitgesponnen nummers op die heel intens en beklijvend overkomen. Zes nummers die bijna uit de voegen barsten van dreiging en duisternis, die zware donkere Duitstalige vocalen mee krijgen, waarvan een groot deel eerder gesproken tekst dan gezongen. Een andere bijvoeglijke naamwoorden die hier van toepassing is onheilspellend. Constant weet Porta Nigra je op te zadelen met een ongemakkelijk gevoel terwijl ze hun boosaardige en eigenzinnige muzikale kronkels over je heen storten. Het geheel kerft heel diep in op je gemoedstoestand. ‘Schöpfungswut’ is geen gemakkelijke te verteren album geworden en werd geproduceerd door niemand minder dan Markus Stock, je hoogstwaarschijnlijk bekend van o.a. Empyrium, Sun Of The Sleepless en The Vision Bleak.

Luc Ghyselen (72)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Die Kosmiker 2. Das Rad Des Ixion 3. Die Augen Des Basilisken 4. Die Entweihung Von Freya 5. Unser Weg Nach Elysium 6. Schöpfungswut