Arvas: Equanimity

Met ‘Equanimity’ zet het Noorse black metal gezelschap Arvas zijn muzikale reis verder. Arvas werd in 1993 opgestart als Örth door V Rex. In 1999 was het verhaal van Örth over en zo’n twee jaar later was Arvas geboren. Ook dat liedje duurde niet zo lang, want in 2006 was het opnieuw over. Maar sinds 2008 timmert V Rex wel serieus aan de weg. Met Örth werd één full-album op de markt gebracht, terwijl hij met Arvas sinds de heropstart aan het vijfde full-album is toegekomen. Uitgangspunt is black metal, maar ook thrash metal en death metal invloeden vinden hun weg in de sound van Arvas. Vernieuwend, of echt verrassend, is het allemaal niet, maar de begeestering lijkt uit de speakers te spatten en dat is al heel veel waard. Voldoende zelfs om ons van MUSIKA danig over de streep te trekken dankzij de donkere, dreigende en koude sound die men doorheen dit tien tracks tellend album weet op te bouwen. Intro ‘Andante Noir’ zet je misschien nog wat op het verkeerde been, want dit klinkt mysterieus en vrij avant garde gericht, maar zodra ‘Thoughts In Despair’ opent, wordt je meegesleurd in een dreigende black metal werveling. Het tempo ligt meteen verschroeiend hoog, de vocalen zorgen voor pakken dreiging, de sound is koud en donker, … kortom eigenlijk alles wat we verwachten van een intens black metal schijfje. Dat V Rex, die volledig alleen dit schijfje inspeelde, wat afwisseling brengt in tempo, ritme en sfeer zorgt ervoor dat wij geboeid blijven van begin tot eind. Zoals eerder gemeld, niet vernieuwend, wel intens, krachtig en met in duisternis gehulde dreiging. Met ‘Masked Jackal’, een eerbetoon aan Coroner sluit dit album af met een absolute knaller – jongens, wat een schitterend gitaarwerk komt hier om de hoek kijken! –, maar zoals eerder, tussen de lijnen gemeld, ook de rest van dit album kan ons bekoren. Absolute top is Arvas bijlange na nog niet, maar wel een band waar wij, bij MUSIKA, graag tijd voor vrij maken. Dat heeft de band al eerder bewezen en doet daar nu nog veel extra’s bij met deze nieuwe creatie.

Luc Ghyselen (80)

Satanic Art Media

Tracklist: 1. Andante Noire (Intro) 2. Thoughts In Despair 3. Wastelands 4. Perception And Visions 5. Cursed By The Trident 6. Carven 7. My Devil 8. The Horned One 9. Times Gone 10. Masked Jackal