Cro-Mags: From The Grave (ep)

Het Amerikaanse Cro-Mags, een thrash metal / crossover / hardcore / punk gezelschap rond bassist en vocalist Harley Flanagan , kent een rumoerige carrière. Het aantal wisselingen in de line-up is niet bij te houden, maar ook de keren dat de band een tijd op non actief staat zijn ook al niet meer gemakkelijk bij te houden. Maar nu lijkt er toch licht aan het eind van een duistere tunnel te komen, want ‘From The Grave’ is reeds de tweede ep die de heren dit jaar op de markt brengen. Het titelnummer opent meteen gedreven, energiek en furieus: precies zoals we Cro-Mags wel graag horen. Een krachtige en stevige sound met opruiende, brutale vocalen. Dit heet dan meteen kort en krachtig in huis vallen. Afsluiten doen ze met een venijnig stuk gitaargeweld. ‘PTSD’ gaat op deze ingeslagen weg verder. Aan kracht en brutaliteit ontbreekt dit energiek gebrachte nummer opnieuw niet. Twee op twee dus voor Cro-Mags. ‘Between Wars’ is niet echt Cro-Mags. Het instrumentale nummer zoek zicht eerder rustig, althans zeker naar Cro-Mags normen, een weg naar je brein met een beklijvende aanpak die lang blijft nazinderen, maar die we niet echt passend vinden in het concept Cro-Mags. Toch is ook deze tweede ep op nog geen jaar tijd een mooie afspiegeling van de sound waarvoor Cro-Mags nu staat.

Luc Ghyselen (78)

Victory Records / Arising Empire

Tracklist: 1. From The Grave 2. PTSD 3. Between Wars