Cattle Decapitation: Death Atlas

Vier jaar wachten op een nieuwe Cattle Decapitation album is lang en in deze tijden waarbij de bands continu in the picture moeten staan om te overleven lijkt dit een beetje op sabotage van de eigen carrière. Niets is minder waar natuurlijk, want lid zijn van Cattle Decapitation is een intense en arbeidsintensieve onderneming. Na het laatst album werd de bezetting lichtjes gewijzigd. Olivier Pinard (bass) en Belisario Dimuzio (guitar) vervoegden de band en er werd voldoende tijd uitgetrokken om op positieven te komen, op elkaar ingespeeld te geraken en nieuwe energie op te doen. Cattle Decapitation is een band die het uiterste vraagt van zijn leden. Meestal speelt de band niet langer dan één uur zonder bisnummer(s). De reden is simpel: na zestig minuten is het vat af. Vermoedelijk is de mensheid niet in staat om sneller te spelen dan dit vijftal. Ik geloof sterk dat ‘Death Atla’s hun “moment de gloire” zou kunnen zijn. De band is er klaar voor, de sound is af en er is meer dan voldoende creativiteit om de begane paden achter zich te laten. Na intro ‘Anthropogenic: End Transmission’ weet je het onmiddellijk als je ‘The Geocide’ aanhoort. De titel zegt ook genoeg waarover het gaat bij Cattle Decapitation vermoed ik. ‘Be Still Our Bleeding Hearts’ klinkt als een muzikale drilboor. Fantastisch ook hoe tussen de nummers door de spanning onderhouden wordt met leuke muzikale fragmenten zoals ‘The Great Dying’ die optimaal zouden fungeren in de meest gore horror-flims. Alleen is de horror in dit verhaal een ecologische apocalyps. Alles op dit album gaat in de richting van die ene climax (of tekstuele anti-climax), ‘Death Atlas’ genaamd, een nummer van meer dan negen minuten dat symbool staat voor de menselijke verloedering van onze leefomgeving en dit fantastische album mag afsluiten in stijl. Ik denk niet dat Al Gore of Greta Thunberg fan zijn, maar in elk geval heeft niemand tot op heden een beter beeld gecreëerd van de impact van de mensheid op het milieu. Cattle Decapitation heeft met ‘Death Atlas’ hun masterpiece afgeleverd en bovendien een statement gemaakt waarvan de impact volgens mij veel groter is dan de carbon afdruk van alle Greta Thunbergs samen.

Frederik Blieck (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Anthropogenic: End Transmission 2. The Geocide 3. Be Still Our Bleeding Hearts 4. Vulturous 5. The Great Dying 6. One Day Closer To The End Of The World 7. Bring Back The Plague 8. Absolute Destitute 9. The Great Dying II 10. Finish Them 11. With All Disrespect 12. Time’s Cruel Curtain 13. The Unerasable Past 14. Death Atlas