Benjamin Tod: A Heart Of Gold Is hard To Find

Ontstressen of herbronnen: de ene doet het zus, de andere doet het zo. Ondergetekende dompelt zich onder in muziek. Maar zo nu en dan mag dit iets compleet anders zijn dan metal en dan kies ik meestal voor blues, al mag country of folk ook wel langskomen. Benjamin Tod mag je in dat laatste vakje onderbrengen. Op dit solo-album – Benjamin Tod is ook oprichter, vocalist en gitarist van The Lost Dog Street Band – krijg je tien donkere country / folk songs te horen van deze singer / songwriter die hij opnam met enkel zijn 1956 guild F-20 gitaar als metgezel. Tien nummers die hij op verschillende momenten in zijn carrière schreef en elk nummer is voor een bepaald iemand die zijn pad kruiste doorheen zijn leven. Tien nummers ook die je doen stil staan, die je doen nadenken over wat jezelf in het leven reeds presteerde. Of die je doen nadenken wat ook jouw pad kan hebben gekruist. Benjamin Tod ligt er alvast zijn ziel in zaligheid in en zelf ben ik in de ban van zijn stem en van zijn minimale begeleiding. De nummers snijden diep in mijn gemoed en ziel en laten zich, naar mijn gevoel, het best beluisteren op een donkere avond, bij een knetterend haardvuur onderwijl een goed glas bij de hand houdend. Nummer na nummer weet Benjamin Tod te bekoren. Nee, op feestelijke of wilde rondedansen hoef je niet te rekenen, wel op diep in je ziel kervende nummers die zowel rust uitstralen als dat ze je doen nadenken over het leven wat is geweest en wat nog komen moet. Een diepgravend album dat niet voor iedereen is weg gelegd, maar doe je er voordeel mee.

Luc Ghyselen (82)

Anti-Corporate Music

Tracklist: 1. Sorry For The Things 2. We Ain’t Even Kin 3. Long Gone 4. Glory Bound 5. O’dea 6. Widow Queen 7. Cannon Fodder 8. Saguaro’s Flower 9. Any More Than I Can Carry 10. A Heart Of Gold Is Hard To Find