Fen: The Dead Light

Fen is een Engelse post black metalband die black metal als uitgangspunt neemt om machtige composities te maken waarvan black metal zeker niet het eindpunt is. En inmiddels mogen we stellen dat Fen net zoals bijvoorbeeld Alcest het genre (voor zover dit bestaat) zo goed beheerst dat ze het al lang losgelaten hebben en muziek maken die een stap verder gaat dan de typische post black metal. ‘The Dead Light’ is het vijfde album en het eerste voor Prophecy Productions. Het was ons in September niet helemaal duidelijk waarom Fen een showcase mocht spelen op Prophecy Fest tot we de aankondiging kregen van het nieuwe album dat via Prophecy zou verschijnen. Bovendien werden we getrakteerd op enkele nieuwe nummers uit ‘The Dead Light’. Onze vreugde hiervoor valt niet te omschrijven, gelukkig wel te beluisteren middels dit album. ‘Witness’ belichaamt perfect het gevoel dat je krijgt bij het beluisteren naar Fen. Als opener kan dit nummer tellen. ‘The Dead Light Part 1’ is dan weer een schoolvoorbeeld om aan te tonen dat black metal gerust het beginstation kan zijn en kan uitmonden in iets anders dat veel spannender en mooier is. Maar als je het mij vraagt liever nummers zoals ‘Witness’ dan ‘The Dead Light Part 1’ aangezien er van de laatste categorie geen gebrek is. ‘The Dead Light Part 2’ kondigt zich veelbelovender aan middels de etherische invulling die wederom aan Alcest doet denken en wordt uiteindelijk een onderhoudend nummer dan ergens tussen alle voorgenoemde genres zweeft. ‘Nebula’ lijkt dan weer op het eerste zicht perfect aan te sluiten bij ‘Witness’, maar barst na korte tijd los zodat het perfect past binnen het geheel, maar toch weer anders is. ‘Labyrinthine Echoes’ is gesmeed op een black metal aambeeld en verloochent zijn aard niet. Misschien een tikkeltje te klassiek naar mijn goesting, maar wie ben ik. ‘Light Bread Of Void’ is een stijloefening zoals ‘Labyrinthine Echoes’, maar lichter van aard. ‘Exsanguination’ is top shoegaze gemixt met black metal. ‘Rendered In The Onyx’ is een variatie bij wijze van spreken op ‘Exsanguination’. Maar het valt eigenlijk wel op dat Fen de luisteraar meesleurt van het ene in het andere genre op magistrale wijze. Als je één plaat van Fen koopt, koop dan dit ‘The Dead Light’. Het heeft mij alvast een fantastisch gevoel gedurende net geen uur. Ik vermoed dat ik de luisteraar niet meer moet uitleggen hoe verzorgd het artwork op Prophecy Productions is. Prophecy Productions is het beste medicijn voor een lang leven in alle opzichten. En Fen hoort er thuis.

Frederik Blieck (93)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Witness 2. The Dead Light Part 1 3. The Dead Light Part 2 4. Nebula 5. Labyrinthine Echoes 6. Breath Of Void 7. Exsanguination 8. Rendered In Onyx