Sun Of The Sleepless / Cavernous Gate : The Old Tree / The End

Een split cd van Sun Of The Sleepless en Cavernous Gate: daar ben ik wel benieuwd naar. Sun Of The Sleepless is het black metal zijsprong project van Schwadorf,gekend van The Vision Bleak, Empyrium en Noekk. Cavernous Gate ken ik niet maar is het solo project van SK, mede oprichter van Helrunar. Sun Of The Sleepless kan zijn roots niet verbergen en dat is zeker te horen op de rustige maar heerlijk mooie drie korte nummers waar de geest van Empyrium niet ver weg is. Op de twee langere nummers, ‘The Lure Of The Night’ en ‘To The Moon On Summers Eve’ horen we een zeer mooie mix van pure, heavy black metal met de onvermijdelijke screams en grunts met melodieuze, rustiger stukken en zelfs wat doom invloeden. Een schitterende combinatie van stijlen. Ik zelf ben geen pure black metal fan maar vind deze mix van stijlen zeer geslaagd. Cavernous Gate mag het tweede deel voor zijn rekening nemen. Welnu dit is een zeer aangename kennismaking. ‘Those Who Walk The Fog’ is absolute topklasse in het genre van blackened doom. Een dreigende sound met diepe grunts maar met zeer veel zin voor melodie waar de cleane zang een leuke afwisseling en symbiose vormt met de andere zangstijlen. ‘Amongst Decayed Grass’ is trage, logge doom met slepende cleane zang. Opnieuw een schitterend nummer met een kleine black metal versnelling. Totaal andere stijl dan het vorige nummer wat de veelzijdigheid van deze artiest benadrukt. ‘A Pale Shimmer In The Dark’ is dan weer een dark metal nummer: zware riffs, stevige grunts, de nodige versnellingen en diverse zangstijlen. Drie schitterende nummers van Cavernous Gate en dat smaakt naar meer. Een zeer aangename split cd waar zowel fans van black metal, doom, dark metal en zelfs atmosferische muziek met een pittig kantje uren plezier zullen aan beleven.

Bart Verlinde (88)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Sun Of The Sleepless – Wovon Wölfe Träumen 2. Sun Of The Sleepless – The Lure Of Nyght 3. Sun Of The Sleepless – Fall Of The Lonesome 4. Sun Of The Sleepless – To The Moon On Summer Eves 5. Sun Of The Sleepless – Kristall 6. Cavernous Gate – Seclusion 7. Cavernous Gate – Those Who Walk The Fog 8. Cavernous Gate – Amongst Decayed Grass 9. Cavernous Gate – A Pale Shimmer In The Dark