Kamchatka: Hoodoo Lightning

‘Hoodoo Lightning’ is het zevende full-album van het Zweedse Kamchatka, een trio dat voor een zinderende mix van hard rock, blues rock en psychedelica staat. ‘Hoodoo Lightning’ start mischien wat aarzelend met ‘Blues Science PT 1 Thunder Rise’ en ‘Blues Science PT 2 Hoodoo Lightning’, maar komt dan echt op dreef vanaf ‘Fool’ waar alle ingrediënten die de sound van Kamchatka bepalen stuk voor stuk in de spotlight komen te staan. Je wordt meegevoerd op een sublieme en magische trip in het muzikale spectrum van het trio die pas over is als de laatste tonen van afsluiter ‘Drifter’s Tale’ uitsterven. De sublieme, maar krachtige drumpatronen van Tobias Strandvik. De rollende en pulserende bassen van Per Wiberg steunen de drumpatronen en zorgen zo voor een intense maar krachtige basis. De riffs zijn om van te snoepen, terwijl het overige gitaarwerk (Thuomas Juneor Andersson) zowel raakvlakken vertoont met psychedelica, blues rock als met melodie. Dan zijn er nog de keyboards die voor een volle sound zorgen, maar nergens met de aandacht gaan lopen. Ook op vocaal vlak klopt dit als een bus. De stem van Thuomas wordt nu en dan extra ondersteund met die van Per, maar hoe het vocale spectrum van Kamchatka ook gebruikt wordt, het is even doeltreffend als alle mooi geplaatste noten in de sound van de heren. Track na track, en in totaal krijg je er op deze ‘Hoodoo Lightning’ tien te horen, weten de heren je mee te slepen in hun verhaal. Elk nummer is een schoolvoorbeeld van hoe een zowat perfecte mix van hard rock, blues rock en psychedelica hoort te klinken. De ene keer kiezen voor iets meer accenten uit blues rock, en andere keer overheerst psychedelica en nog een ander moment waan je je zo in de gloriedagen van hard rock. Met andere woorden: elke fan van opgesomde muziekgenres vindt hier zijn gading. Als bands als Kadavar en Monolord erg hoge ogen gooien, waarom dan deze Kamchatka dan niet?

Luc Ghyselen (92)

Border Music

Tracklist: 1. Blues Science Pt 1 Thunder Rise 2. Blues Science Pt 2 Hoodoo Lightning 3. Fool 4. Rainbow Ridge 5. Supersonic Universe 6. Monster 7. Let It Roll 8. Stay In The Wind 9. El Hombre Dorado 10. A Drifter’s Tale