Macelleria Mobile Di Mezzanotte: Noir Jazz Femdom

Het zijn donkere tijden: “winter is coming”, weet je wel. En toch zijn het eveneens de meest intens mooie tijden, mede dankzij de feestelijke verlichtingen in de straten. De kerstsfeer die overal de kop komt opsteken. En dergelijke meer. Om één of andere reden overvalt ons in die maanden dan ook zo een intensieve soort rust, met een bijzonder dreigend en donker randje. Ook bij het beluisteren van ‘Noir Jazz Femdom’. Een dark jazz plaat van Macelleria Mobile Di Mezzanotte blijkt dit het geval te zijn. “Explore love and death like no one else, using drone and noir jazz to sublimate passion, eroticism and the inescapable ending of life.”, lezen we in een biografie. Dat laatste blijkt al bij ‘Death Was Last To Enter The Nightclub’. Een bijzonder aangrijpende song, waarbij verdovende drone geluiden worden gecombineerd met een fluisterende stem, die je meesleurt naar de diepste en donkerste gedachten. Het theatrale komt eveneens boven drijven. Luister maar naar het zinnenprikkelende ‘Devotion’. Weer zo een spirituele song, omgeven door walmen van duisternis die je de adem ontnemen, en doen wegzweven naar heel ander oorden. Sluit de ogen, en voel je wegglijden naar een wereld boordevol intensieve duisternis van een wondermooie soort. Telkens is het die dreigende, fluisterende stem uit diezelfde duisternis die je daarbij de ultieme doodsteek toedient. Ook bij ‘Heavy Clouds Like The Kyline of Your Heart’ – een titel die trouwens alles zegt – overvalt ons datzelfde intensieve gevoel van niet weten of we nu moeten baden in angst of eerder ons gelukkig voelen binnen die donkere omkadering die Macelleria Mobile Di Mezzanotte je aanbiedt. Schipperen tussen welbehagen en diepe angst, het is eveneens de donkere draad doorheen de daarop volgende songs ‘Noir Jazz Femdom’ en ‘Neon Lights Say You Will Die Tonight’. De dood schuilt achter iedere hoek, maar voelt dus eerder comfortabel aan. Alsof er bij het aanhoren, en het zien van de dood, eerder een gemoedsrust over jou neerdaalt waardoor je met een glimlach op de lippen je lot tegemoet wandelt. Letterlijk. Besluit: Deze bijzonder intensieve plaat is geen voer voor tere zieltjes, je moet je echt letterlijk ingraven in de duisternis die Macelleria Mobile Di Mezzanotte je aanbiedt, en liefst zonder opkijken. Eens aanbeland in die duistere wereld zal het aanvoelen alsof het afscheid geen pijnlijke ervaring is, maar eerder een vreugdevol omslaan van een bladzijde: ‘het leven’ en uitzien naar het volgende hoofdstuk: ‘de dood’. Hoe verwarrend dit ook allemaal mag klinken, het is net hoe deze schijf echt in elkaar steekt. De aanhoorder in verwarring brengen, net zoals die donkere tijden in de winter dat ook doen. En daarin slaagt Macelleria Mobile Di Mezzanotte op ‘Noir Jazz Femdom’ met brio op deze bijzonder intensief mooie schijf.

Erik van Damme (85)

Subsound Records SSR 068

Tracklist: 1. Death Was Last To Enter The Nightclub 2. Devotion 3. Heavy Clouds Like The Skyline Of Your Heart 4. Noir Jazz Femdom 5. Neon Lights Say You Will Die Tonight 6. Methadrome