Atavicus: Di Eroice Stirpe

Atavicus is een Italiaans pagan metal gezelschap dat met ‘Di Eroica Stirpe’ zijn debuutalbum presenteert. De band werd in 2013 opgestart nadat het bij Draugr, de vorige band van vocalist / gitarist Nemesis en gitarist, bassist Triumphator mis liep. Die eerste staat ook in voor het orkestrale gedeelte op dit album, terwijl we Tamoth achter de ezelsvellen zien. Het drietal zorgt voor een rauwe agressieve vorm van pagan metal met veel orkestratie en folk toetsen. Opener ‘Come nasce un eroe’ zet meteen de toon. Een wervelend tempo, ruwe vocalen en donkere kracht zijn de eerste ingrediënten die ons opvallen en die het volledige album lang worden gehanteerd. Het orkestrale aspect neemt iets te veel ruimte in beslag naar onze mening. De koorzang en de fluit zorgen voor mooie accenten en bieden extra variatie die er ook komt dankzij tempo en ritmewisselingen die stevige en zachtere fragmenten met elkaar laten wisselen. Alle opgesomde ingrediënten komen dan in verschillende variaties en gradaties aan bod in de overige nummers (enkel de koorzang is er niet steeds bij). Het zorgt voor een intense rit, die toch niet volledig bekoort. Daar zijn de schreeuwerige, rauwe vocalen vooral debet aan. Al moeten we ook constateren dat de (te) lang uitgesponnen nummers niet allen boeien van begin tot eind. – Als we één nummer moeten gaan aanduiden als het naar onze smaak beste nummer van dit album, dan kiezen we voor het korte ‘Consacrato all’eterno’ waar de schreeuwerige lead vocalen ook al niet te horen zijn. – Dit neemt niet weg dat Atavicus voor een goed debuut heeft gezorgd. Wie wel valt voor de gebruikte vocale lijnen, zal dus zeker zijn hartje kunnen ophalen aan deze ‘Di Eroica Stirpe’.

Luc Ghyselen (72)

Earth And Sky Productions

Tracklist: 1. Come nasce un eroe 2. L’estasi del sangue 3. L’ardire degli avi 4. Divina lama invitta 5. Canto di dolore dell’antica dea madre 6. Consacrato all’eterno 7. Safinim 8. Di eroica stirpe