The Old Dead Tree: The End (ep)

The Old Dead Tree is een Franse band die te situeren valt onder de noemer progressieve death / dark / gothic metal. Het is echter zeer lang stil geweest rond deze band: hun vorig album dateert immers van 2007. Nu brengt de band een ep uit met vijf nummers die geschreven zijn in 1999, net voor de dood (lees zelfmoord) van drummer Frederic Guillemot. Dit is een eerbetoon aan hun vroeger kompaan en betekent tevens het definitieve einde van de band. En het is een zeer mooi eerbetoon geworden, waar echter weinig death metal te bespeuren valt, eerder wat lichte doom zoals in ‘Sorry’ waar we naast prima cleane zang een beetje grunts horen. ‘Someone Should Know’ is melodic metal maar wel van hoog niveau. ‘Kids’ gaat dan weer de progressiever toer op met up-tempo en aanstekelijke riffs. Met ‘Raise’ gaat de band qua zang wat de verteltoer op, mooi gecombineerd met pakkende melodic metal. ‘The End … Again’ begint zeer ingetogen met pakkend pianogetokkel en geneurie wat uitmondt in aangrijpende zang. Wat een mooi emotioneel nummer, zeker als je weet waarom dit nummer geschreven is: een afscheid van een vriend en tevens van de band. Pakkend nummer: klasse. ‘The End … Again’ is een heel mooi einde van een band waar ik jammer genoeg niet meer van ken maar waarvan ik zeker eens hun ouder werk zal opzoeken.

Bart Verlinde (85)

Season Of Mist  SOM 365

Tracklist: 1. Sorry 2. Someone Should Know (The Truth) 3. Kids 4. Raise 5. The End … Again