Ancestral Legacy / Veil Of Mist: The Silent Frontier

Split-albums: je kan er voor of er tegen zijn. Een echte gulden middenweg is er niet. Het kan de “perfecte” kennismaking zijn voor een of meerdere van de bands. Of je gaat voor een van de bands en de andere laten je volkomen koud. In het geval van het split album ‘The Silent Frontier’ maak je kennis met twee bands waarvan de bandleiders al jarenlang met elkaar bevriend zijn. Ook op muzikaal vlak zijn er wat raakvlakken. Ancestral Legacy is afkomstig uit het eerder koude Noorwegen en kiest tegenwoordig voor een mix van gothic en doom. Veil Of Mist komt dan weer uit het warmere Frankrijk en zorgt voor een mix van gothic, symphonic metal en progressive metal. Van beide bands krijg je op deze schijf vijf nummers te horen. Het Noorse gezelschap – Ancestral Legacy – mag openen en ‘Leader Of Nothing’ grijpt je al meteen danig bij de keel dankzij pakken kracht en de rauwe vocalen van Eddie Risdal. Daarna gaat het er zachter, maar wel beklijvend aan toe en mag vocaliste Isadora Cortina haar ding doen. Eddie blijft het haar lastig maken en zo ontstaat een soort van duet met kristalheldere vrouwelijke vocalen en rauwe en ruwe mannelijke vocalen. Daarna is het de beurt aan Veil Of Mist dat met ‘Annelid’ een knap opgebouwd nummer aflevert waarin symphonic metal en gothic mooi worden samengebracht en waar accenten uit progressive metal hoek mogen aan mee werken. Op vocaal vlak mag vooral Amandine Roselle haar ding doen, al komen er hier ook mannelijke vocalen aan te pas. Naar onze smaak staat het 1-0 voor het Noorse gezelschap en die mogen zich nu vier tracks lang bewijzen. ‘Precision Of Soul’ is een compleet nieuw nummer. Men opent rustig en zacht en het nummer krijgt pas na geruime tijd extra kracht en vaart. De vrouwelijke vocalen en het steviger gitaarwerk, dat later aan bod komt, eisen de hoofdrollen op. Met ‘The Silent Season’ krijgen we een bewerking van een “ouder” nummer. Dit is een heel krachtige, stevige en energieke song waar de vocalen van Eddie met de meeste aandacht gaan lopen, al mag Isadora naar het einde toe de honeurs waar nemen. Een orkestrale medley, ‘Orchestral Medley’, volgt en doet ons weinig of niets. Met ‘Diabolique Mon Ange’, een cover van Mylène Farmer, komt een einde aan de medewerking van Ancestral Leagacy aan dit split-album. Het is een mooie versie geworden die vooral liefhebbers van gothic zullen weten te waarderen. Veil Of Mist krijgt nu vier extra kansen om de score gelijk te zetten. Het nieuwe ‘The Flute And The Blade (The Archangel Of Terror Pt. I)’ opent krachtdadig, maar moet dan wat terugschakelen als de vocalen invallen. Daarna worden krachtiger en meer uptempo stukken afgewisseld met rustiger fragmenten. ‘Tomorrow’ is een bewerking van een “ouder” nummer dat hier een krachtige interpretatie mee krijgt. Over ‘Ghosts Of Winter’, in een Bossfight Remix, kunnen we heel kort zijn: helemaal niet ons ding. Daarna volgt nog ‘A Staggering Moon’, een cover dat origineel door Elend op de markt werd gebracht. Opnieuw worden tempo en ritme wisselingen, afwisselingen in krachtiger en rustiger aangewend om te blijven boeien. Toch moeten we na afloop van dit split-album de punten aan Ancestral Leacy geven, ook al omdat we minder fan zijn van het stem timbre van Amandine (Veil Of Mist). Maar of je dit echt in huis moet halen? Wij vinden van niet. Dit is zeker niet slecht maar we hadden liever een full-album gehoord van Ancestral Legacy om die dan volledig te kunnen beoordelen. Nu blijven we op onze honger zitten daar er niet echt veel nieuw en eigen werk tussen steekt. En alhoewel we Veil Of Mist kunnen pruimen, vallen ze hier tegenover Ancestral Legacy toch wat door de mand, en dat is niet enkel aan de vocalen te wijten.

Luc Ghyselen (68)

Valkyrie Rising

Tracklist: 1. Ancestral Legacy – Leader Of Nothing 2. Veil Of Mist – Annelid 3. Ancestral Legacy – Precision Of Soul 4. Ancestral Legacy – The Silent Season 5. Ancestral Legacy – Orchestral Medley 6. Ancestral Legacy – Diabolique Mon Ange 7. Veil Of Mist – The Flute And The Blade (The Archangel Of Terror Pt. I) 8. Veil Of Mist – Tomorrow 9. Veil Of Mist – Ghosts Of Winter 10. Veil Of Mist – A Staggering Moon