Bombus: Vulture Culture

Het Zweedse Bombus is er terug met een vierde full-album. Dat de heren weinig aan hun sound wijzigingen is doodnormaal want sinds de eerste albums de deur naar meer erkenning hebben open geduwd en daar album nummer drie ‘Repeat Until Dead’ (2016) ervoor zorgde dat de status niet enkel intact bleef, maar dat de band nog een resem extra fans wist te strikken voor hun mix van hard rock en heavy metal, zou je gek moeten zijn om veel aan de sound te gaan wijzigen. Dat doet Bombus dus niet. Wel is er met Simon Solomon een extra gitarist bijgekomen, zodat de sound van het vijftal – Fredrik ‘Feffe’ Berglund (gitaar, vocals), Mattias ‘Matte’ Jacobsson (gitaar, vocals), Peter Asp (drums) en Ola Henriksson (bass) zijn de vier overige bandleden – nog voller klinkt en misschien zelfs nog iets steviger en krachtiger klinkt dan voorheen. Al kan dit ook wel te maken hebben met het uitstekende werk van producer Daniel Johansson en van Jens Bogren (mix). ‘Vulture Culture’ telt negen tracks waar de kracht van afdruipt. Verwacht je niet echt aan veel finesse, maar eerder aan een pak stevig en zwaar beukend rockend geweld dat nog steeds een heel pak melodie bevat. Niet dat we alle ideeën van het vijftal even fel smaken. Zo vinden we einde van ‘Mama’ toch te kinderachtig eenvoudig en is de zeemzoete ballade ‘It’s All Over’ al hélemaal niet aan ons besteed. De overige nummers bevatten steeds voldoende kracht en elementen die ons over de streep trekken, zonder dat we hier volledig wild van worden. Besluiten kunnen we dan ook met: ‘Vulture Culture’ is een mooie aanvulling op de catalogus van Bombus die fans van de band zeker zal plezieren en waarmee ze weer een tijdlang op tournee kunnen.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. A Ladder – Not A Shovel 2. (You Are All Just) Human Beings 3. Mama 4. It’s All Over 5. In The Shadows 6. We Lost A Lot Of Blood Today 7. Vulture Culture 8. Two Wolves And One Sheep 9. Feeling Is Believing