Mayhem, Biebob.

Mayhem, supports: GosT, Gaahls Wyrd – 23/11/2019 – Biebob, Vosselaar.

Een avondje black metal sla ik zelden af en al zeker niet als een van de grondleggers van de Noorse black metal, Mayhem, en de band rond de voormalige Gororoth vocalist Gaahl, Gaahls Wyrd, op het programma staan. Ik was blijkbaar de enig niet die er zo over dacht en het bordje “sold out” hing al een tijdje aan de deur voor de deur van dé metal tempel bij uitstek in België: Biebob. Enig nadeel is het feit dat ik, om Vosselaar te bereiken, door Antwerpen moet, een stad met een ringweg die bekend staat voor zijn verkeersopstoppingen. Maar, raar maar waar, deze zaterdag kon ik vlot Biebob bereiken zodat ik eigenlijk veel te vroeg aan de deur van Biebob stond.

GosT is een project van ene Ba’al-berith die voor synth wave kiest. Een heel agressieve en donkere versie weliswaar, maar toch doet het elektronisch gestoei met geluiden, klanken en extra soundscapes mezelf weinig tot niets. GosT presenteert zichzelf hier als duo: een vocalist die ook de syntheziser op de stage bediend en een bassist. Die laatste beschikt over een heel arsenaal aan pedalen. Het enig wat me iet of wat over de streep trekt zijn de krijsende black metal vocalen, maar die worden ook afgewisseld met cleane vocalen en dan is dark wave, new wave en zelfs pop niet veraf. Nee, GosT is voor ondergetekende maar een voetnoot gebleven deze avond.

Daar kwam gelukkig verandering in toen Gaahls Wyrd eraan begon. Alhoewel we nog even moesten wachten, daar er wat problemen waren met ofwel de drums ofwel de band die mee moest lopen tijdens het concert, maar eens dat euvel van de baan, werden we getrakteerd op een machtige set black metal. Een stevige tien tracks tellende set met vijf nummers uit het eerder dit jaar op de markt gebrachte debuutalbum (‘GastiR – Ghosts Invited’ (Sesaon Of Mist)). De imposante verschijning van Gaahl vult zo wie zo al het volle podium, maar zijn kompanen in Gaahls Wyrd weten verdorie ook van wanten. De stuwende basslijnen, de daverende en energieke drumpatronen, de krachtige riffs en uitgebalanceerde gitaarsolo’s sluiten nauw aan bij de krachtige, ruwe vocalen van Gaahl zelf en zorgen zo voor een krachtig en duister klinkend geheel waarin je gemakkelijk wegdrijft. Zonder ons ook maar een ogenblik pauze te gunnen stoomde het vijftal krachtig, gedreven en energiek door de set die nergens een minpuntje laat optekenen en ons in opperste beroering achter laat. Met andere woorden: absolute top.

*Setlist: Ghosts Invited / Carving A Giant / Slave / Ek Erilar / Carving The Voices / Höyt / From The Spear / Allt Liv / Through Past And Past / Exit m avslut

Na een korte onderbreking (wat lichten afstellen, de rookmachine op punt stellen, gitaren stemmen, … je weet wel) is het dan de beurt aan Mayhem om nog beter te doen. En jongens, wat was me dat. Als je denkt dat Mayhem op zijn retour zou zijn, ben je er duidelijk aan voor je moeite – het gloednieuwe album ‘Daemon’ (Century Media) is al een teken aan de wand, maar live is de intensiteit nog een stuk hoger. Mayhem doet daar, onder aanvoering van vocalist Atilla Csihar, nog gewoon een stevige schep bovenop. De energie en gedrevenheid rolt van het podium af, het publiek gaat headbangend volledig mee in het donkere en dreigende verhaal. Elke muzikant heeft het beste van zichzelf en zorgt zo voor een machtig geheel al is het Atilla die met wat extra attributen (een schedel, een wurgtouw, wat beenderen) met de meeste aandacht uit het publiek gaat lopen. Nummer na nummer wordt je door Mayhem bij het nekvel gegrepen, stevig en krachtdadig door elkaar geschud en bijna verweesd achter gelaten. Telkens opnieuw weet het vijftal dit kunstje te herhalen zodat een volle Biebob (we stonden werkelijk als sardientjes op elkaar geplakt) volledig overstag gaat en staat te schudden op zijn grondvesten bij zoveel kracht en duister geweld. Moet ik eigenlijk nog vermelden dat dit nog net niet iets beter was dan Gaahls Wyrd? Mayhem zorgde opnieuw voor een heel intense en indrukwekkende performance zodat je enkel tevreden gezichten in het publiek ontdekte.

*Setlist: Falsified And Hated / To Daimonium / My Death / Malum / Bad Blood / Symbols / Bloodsword / Invoke The Oath / Freezing Moon / Pagan Fears / Life Eternal / Buried / Deathcrush / Chainsaw / Ancient Skin / Carnage

Met dank aan Jessica Otten (Season Of Mist) en Wilko Reijnders (Century Media).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.