Coronatus: The Eminence Of Nature

Het Duitse symphonic metal gezelschap Coronatus ging reeds in 1999 en alhoewel de band met deze ‘The Eminence Of Nature’ hun negende full-album aflevert, is de band slechts bekend in kringen van female fronted symphonic metal liefhebbers. Nochtans heeft Coronatus heel wat te bieden en kunnen ze verrassender uit de hoek komen dan een pak meer gereputeerde bands in het (sub)genre. Of is die veelzijdigheid net het punt waar een pak liefhebbers op afhaken? Wij, van MUSIKA, staan voor heel veel open en zorgden er dan ook voor dat ‘The Eminence Of Nature’ de tijd kreeg om zijn geheimen prijs te geven zodat we een eerlijke review kunnen schrijven. Laat ons beginnen met het gezelschap voor te stellen voor wie de band niet echt kent. Coronatus werd opgestart in 1999 en enkel nog Mats Kurth (drums, songwriter) overleefde alle wijzigingen in de line-up. Tegenwoordig bestaat Coronatus uit Mareike Makosch (vocals), Katharina G. Mann (vocals (sopraan)), Teddy Nadj (vocals), Kristina Jülich (viool), Jörn Langenfeld (gitaar), Mats Kurth (drums) en Bertram Oeler (bass). Deze laatste is op dit album niet te horen daar Markus Stock het viersnarige instrument hier voor zijn rekening neemt – hij wordt ook vermeld als producer en stond in voor de mix en de mastering. Verder mag Coronatus ook nog een stevige pluim op de hoed steken van Dennis Schwachhofer die voor orkestrale arrangementen zorgt. Opener ‘Planet B’ is een typisch symphonische metal song met vrouwelijke vocalen. Die laatsten worden wel gedeeld door sopraan en cleane zang en aangevuld met mannelijke vocalen en koorzang. Dankzij de viool van Kristina krijgt het nummer wat folk toetsen. We catalogeren onder de rubriek “goed, zonder meer”. ‘Midsommar’ is er dan weer boenk op. Teddy Nadj mag hier met de vocale eer lopen, terwijl fluit en viool voor typische Ierse folk accenten zorgen en samenzang voor ene uitbundige “happy” sfeer zorgen. Een stevige riff eist de aandacht op tijdens S.O.P. dat meteen een stuk krachtiger klinkt dan het openingsnummer. Toch bevalt het ons minder dan ‘Midsommar’ en daar zijn de vrouwelijke vocalen debet aan die ons wat te braaf in de oren klinken. Vooral de stukken gezongen door sopraan Katharina liggen ons minder. Het gedreven ‘The Wilderness Of Truth’ smaakt dan weer naar meer. De vocalen zijn knap en het tempo bevalt ons meer terwijl mooie accenten op viool voor een meerwaarde zorgen. Met ‘Echo Of Souls’ gaan we de gevoelige weg op: een mooi duet met de stemmen van Teddy en Mareike in de hoofdrol. Kracht en melodie gaan hand in hand tijdens ‘The Place I Love’ dat vrij furieus opent dankzij magistraal gitaarwerk. Verder in het nummer zorgt de afwisseling tussen sopraan en cleane rockend vrouwelijke voor variatie, terwijl het tempo en het ritme op tijd en stond worden aangepast. Dankzij koorzang krijgt ‘Human Mania’ wat extra kracht, maar fluit en andere accenten zorgen voor afwisseling tussen kracht en rust. Opnieuw een mooie symbiose waar Coronatus voor staat, al is dit een compositie van Max Kurth (ja, zoon van drummer Mats). Hou je van Viking metal en / of piraten metal, dan moet je absoluut eens ‘Set Sail To North’ checken. Deze stevige en uptempo gebrachte track bevat immers elementen die je ook bij deze (sub)genres terug vindt. Een uiterst aanstekelijke en toegankelijke track die dankzij de gedrevenheid tot onze favorieten op dit album behoort. Afsluiter ‘9000 Years Ago’ is misschien de vreemde eend in deze bijt. Van deze krachtige track straalt een pak dreiging uit die verpakt wordt in een stevige duisternis. Met een paar mooie veranderingen in tempo en ritme zorgt Coronatus ervoor dat we geboeid blijven luisteren. En afsluiter in schoonheid van een heel sterk album dat zich niet blind staart op wat we normaal verstaan onder de noemer symphonic metal. Dit is een dubbelalbum en op het tweede schijfje krijg je alle nummers nog eens te horen in een instrumentale versie. Zo kan je gaan oefenen of ook uw stem hier bij kan passen.

Luc Ghyselen (86)

Massacre Records MASDP 1096

Tracklist: 1. No Planet B 2. Midsommar 3. S.O.P. 4. The Wilderness Of The North 5. Echo Of Souls 6. The Place I Love 7. Human Mania 8. Set Sail To North 9. 9000 Years Ago